«Η συνάντηση τρόικας- Μανιτάκη για το Δημόσιο κρίνει τα πάντα» λέει κορυφαίος υπουργός, αφού πλέον όλα δείχνουν ότι η τρόικα έχει αρχίσει να δείχνει θετικότερα σημάδια για ελληνικά αιτήματα, αλλά αναμένει εναγωνίως το τελικό σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Αν τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα για τη διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού και έχουν καταρτιστεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αξιολόγησης του, τότε η τρόικα θα δεχθεί το πλαίσιο χωρίς να απαιτήσει σκληρότερα μέτρα για το Δημόσιο» σημειώνει στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Αν και στην κυβέρνηση επιχειρούν να αποσυνδέσουν την κινητικότητα με τις απολύσεις εντούτοις είναι προφανές πως θα προκύψει ζήτημα από προσωπικό που θα είναι πλεονάζον κάποια στιγμή από το Πάσχα και μετά. Το ζήτημα για την τρόικα δεν είναι οι απολύσεις των επίορκων και των κοπανατζήδων γιατί τις θεωρεί δεδομένες αφού και κανένα κόμμα της συγκυβέρνησης ή και η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνούν.
«Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι τελικώς δεν θα χρειαστεί να απολύσουν πολλούς δημοσίους υπαλλήλους καθώς θα υπάρξουν οικειοθελείς αποχωρήσεις όσων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη μόλις ανακοινωθεί το σχέδιο και ιδίως για τις κατηγορίες των μη υψηλών προσοντούχων. ‘Εκ των πραγμάτων πολλοί θα μπουν στην κινητικότητα και όταν δουν πως δεν τους συμφέρει για πολλούς λόγους η μετακίνησή τους σε άλλη υπηρεσία θα υποβάλλουν τα χαρτιά τους για τη σύνταξη, με δεδομένο ότι με τον καινούργιο νόμο επί της ουσίας θα παίρνουν και το μισό μισθό. Άλλοι που θέλουν λίγους μήνες θα βγουν στη διαθεσιμότητα μέχρι να συμπληρώσουν τα χρόνια και στη συνέχεια θα συνταξιοδοτηθούν» λέει στέλεχος της δημόσιας διοίκησης.
Σε κάθε περίπτωση η τρόικα αν και λέει όχι στη μείωση του ΦΠΑ εστίασης ακόμη και τώρα είναι πιθανόν να δεχθεί το μέτρο ώστε να δώσει μερικούς πολιτικούς πόντους στην κυβέρνηση, όπως φαίνεται να έχει βάλει νερό στο κρασί της για τις δόσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ως ύστατη ευκαιρία.
Είναι προφανές ότι τα θέματα αυτά αν πρόκειται να έχουν θετική εξέλιξη θα κλείσουν στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό εντός της εβδομάδας. Πρέπει, όμως, να έχει προηγηθεί συμφωνία για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η τρόικα ως αντιπαροχή όμως ζητά να συνεχίσει να εισπράττεται το χαράτσι μέσω ΔΕΗ, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι πιθανόν να προκύψουν προβλήματα. Πάντως, είναι βέβαιο πως η αδυναμία της κυβέρνησης να βρει λύση και οι διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης που δε γεφυρώνονται είναι εκείνες που βαρύνουν στο να συνεχιστεί η είσπραξη του χαρατσιού από τη ΔΕΗ.