Έληξε, στις 12 το μεσημέρι, η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων κατά του κύρους της εκλογής ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του Κόμματος, ενώ την ίδια ώρα η διαδικασία κινδυνεύει να τιναχθεί στον «αέρα» λόγω του «ασυμβίβαστου».
Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ), η οποία θα εξετάσει τις ενστάσεις και θα προβεί στην τελική ανακήρυξη των εκλεγέντων, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα και θα εκλέξει το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και τον Γραμματέα της ΚΠΕ.
Το θέμα του «ασυμβίβαστου» στην εκλογή μελών στην ΚΠΕ, έχει προκαλέσει έντονες τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι ερμηνείες για την παράγραφο 3 του άρθρου 16 του Καταστατικού που ψηφίστηκε διαφέρουν.
Από την πλευρά της ΕΚΑΠ, αναφέρεται ότι το «ασυμβίβαστο», σύμφωνα με την ψηφισθείσα διάταξη του Καταστατικού, ισχύει για όσους κατέχουν θέσεις προέδρων, διοικητών, διευθυνόντων συμβούλων, δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, γενικών γραμματέων, αλλά και κάθε στελέχους με εκτελεστικές αρμοδιότητες.
Από την άλλη πλευρά υποστηρίζεται ότι στο συνέδριο ψηφίσθηκε πλήρες «ασυμβίβαστο» και αφορά ακόμα και απλά μέλη Δ.Σ. σε Οργανισμούς και Επιχειρήσεις, έστω κι αν πρόκειται για συμμετοχή σε Δ.Σ. Εταιριών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε με τη μια είτε με την άλλη ερμηνεία, η διάταξη του Καταστατικού δεν εφαρμόσθηκε ως έχει και, λογικά, πρέπει να αναμένονται παραιτήσεις μελών της ΚΠΕ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη σωστής εφαρμογής του Καταστατικού είναι η περίπτωση του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος παρότι ήταν σε εκλόγιμη θέση, δεν συμπεριλήφθηκε στους εκλεγμένους, με απόφαση της ΕΚΑΠ, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με τον Υποδιοικητή του ΟΓΑ.
Στο θέμα της εφαρμογής του Καταστατικού αναφέρθηκε σήμερα, με δήλωσή του, ο επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος επιτίθεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «παραχαράκτες και εκλογομάγειρες της Ιπποκράτους», αλλά και για ανυπαρξία οποιασδήποτε «πολιτικής και ηθικής αναστολής».
Επίσης αναφέρει: «Αφού οδήγησαν ένα Συνέδριο στη σιωπή και στην ελεγχόμενη λήψη αποφάσεων, οδηγούν και την εκλογική διαδικασία στην απαξίωση και τη νόθευση της πραγματικής θέλησης των συνέδρων». Και ζητεί «να ισχύσει, εδώ και τώρα, η απόφαση του Συνεδρίου», η οποία, όπως υποστηρίζει, προβλέπεικανένα μέλος της ΚΠΕ να μην είναι διορισμένο στο κράτος.