Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τις κινήσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, οι οποίες φαίνεται να βάζουν σε κίνδυνο την δόση του Μαρτίου.
Και αυτό γιατί το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα των 25.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο και την απομάκρυνση των 7.000 επίορκων μέχρι τον Απρίλιο το θέτει η τρόικα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση στελέχους του υπουργείου Οικονομικών που περιγράφοντας το βαθμό προόδου ύστερα και από τις επαφές των εκπροσώπων των πιστωτών με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, ανέφερε: «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν τελειώνουμε την Κυριακή», ενώ ο Γ. Στουρνάρας έδειξε προς την πλευρά του Α. Μανιτάκη, αναφορικά με τον κίνδυνο εμπλοκής.
Η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, «περνά» από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο Δημόσιο αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων.
Για την ώρα Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), φαίνεται να μην έχουν πειστεί για τον σχεδιασμό της διαθεσιμότητας αλλά και για την ικανότητα του υπουργείου να απολύσει 7.000 επίορκους δημοσίους υπαλλήλους.
Μάλιστα σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι βασικό θέμα της ατζέντας στις συζητήσεις με την τρόικα είναι η κινητικότητα στο δημόσιο.
Όταν ρωτήθηκε για τη δόση του Μαρτίου είπε: «Δεν έχω να πω πολλά. Νομίζω ότι θα την πάρουμε».
Στο υπουργείο οικονομικών υπάρχει σκεπτικισμός για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ καθώς πλέον δεν εξαρτάται από δράσεις του υπουργείου, αλλά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.