Οι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες που έκαναν την ανατροπή στις δημοτικές εκλογές 2019, και από τη δεύτερη θέση του πρώτου γύρου βρέθηκαν στα ηνία δήμων και περιφερειών στον δεύτερο, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής θα έχουν να διαχειριστούν μία τουλάχιστον παράξενη κατάσταση στα συμβούλιά τους.

Γιατί μπορεί να κατέκτησαν την πρωτιά και να εξελέγησαν στις θέσεις του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, αλλά, διατηρώντας τις έδρες που τους αναλογούν από τις επιδόσεις τους στον πρώτο γύρο, βρίσκονται ακόμα και με λιγότερες έδρες από τους ηττημένους αντιπάλους τους.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ανέτρεψε την πρωτιά του Νίκου Ταχιάου και εξελέγη δήμαρχος αν και στον πρώτο γύρο είχε δώσει μάχη με τον τρίτο στην κατάταξη Γιώργο Ορφανό. Στο δημοτικό συμβούλιο όμως, καλείται να διοικήσει με 7 δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, έναντι 11 του Ταχιάου, που είχε πάρει στον πρώτο γύρο ποσοστό πάνω από 22%. Επτά έδρες θα έχουν, εκτός από την παράταξη του δημάρχου, ο Γιώργος Ορφανός, που ήρθε τρίτος, και η Κατερίνα Νοτοπούλου, που βγήκε τέταρτη.

 

Στα Χανιά, ο νέος δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης θα έχει εννέα έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, τέσσερις λιγότερες από τον Αριστείδη Παπαδογιάννη, ο οποίος με το 26,94% του πρώτου γύρου αποσπά 13 έδρες.

 

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι και αυτό του δήμου Ηλιούπολης, όπου ο νέος δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης εξασφάλισε στον πρώτο γύρο ποσοστό 15,92% και 6 έδρες, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του Βασίλειο Βαλασόπουλο, ο οποίος κατέχει 13 έδρες, παρότι στον δεύτερο γύρο ήρθε δεύτερος.
Παρόμοιες καταστάσεις διαμορφώνονται και στα περιφερειακά συμβούλια. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο πρώτος γύρος των εκλογών ολοκληρώθηκε με πρωτιά του Πέτρου Τατούλη με ποσοστό 34,09% και τον έως σήμερα δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα να ακολουθεί κατά πόδας με 33,6%. Στον δεύτερο γύρο ο Νίκας κέρδισε προβάδισμα μεγαλύτερο των 7 μονάδων όμως θα έχει τις ίδιες έδρες με τον Τατούλη, δηλαδή 17.

 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης έκανε επίσης την ανατροπή και από δεύτερος βγήκε τελικά περιφερειάρχης, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Χριστιάνα Καλογήρου. Στο περιφερειακό συμβούλιο όμως θα έχει τρεις συμβούλους λιγότερους από την «αντίπαλό» του, καθώς σύμφωνα με τις επιδόσεις του πρώτου γύρου και την απλή αναλογική, η Καλογήρου καταλαμβάνει 13 έδρες και ο Μουτζούρης δέκα.