Θέματα που αφορούν την «αναπτυξιακή ατζέντα» της Μακεδονίας και της Θράκης, την ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις στην περιοχή συζήτησε κατά την επίσκεψη του στο ΥΜΑΘ, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ερικ Ρούμπιν με τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου.

«Είχαμε μια πολύ καλή συνομιλία για το πώς να αυξήσουμε το εμπόριο με τις ΗΠΑ, πώς να αυξήσουμε τις αμερικανικές επενδύσεις, τον αριθμό των επισκεπτών εδώ, και να βοηθήσουμε να φέρουμε Αμερικανούς τουρίστες στη Θράκη και στη Μακεδονία» δήλωσε μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρούμπιν και συνέχισε: «Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις προσδοκίες που έχουμε για μεγαλύτερες εμπορικές σχέσεις μετά τη διαπραγμάτευση για την ελεύθερη ζώνη εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Είμαστε ευχαριστημένοι που ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ξεκινούσε διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Και μία περιοχή σαν αυτή, που είναι σημαντικό εμπορικό κέντρο και είναι σταυροδρόμι της περιοχής νομίζω ότι περισσότερα οφέλη θα έχει».

«Είχαμε μια ιδιαίτερη αναφορά και μια ιδιαίτερη συζήτηση για τον αγωγό» επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Καράογλου, σημειώνοντας ότι είναι ένα «έργο σημαντικό» που θα προσφέρει «εκατοντάδες θέσεις εργασίας». Πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον κ. Ρούμπιν για το ενδιαφέρον που υπάρχει «από αμερικανικές εταιρίες για επενδύσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη», ευχόμενος «να καρποφορήσει και σύντομα να υπάρξουν επενδύσεις στην περιοχή».

Ο κ. Καράογλου πρόσθεσε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό» στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα και με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης «να υπάρχει ενδιαφέρον από φίλους, από συμμάχους, να βοηθήσουν στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».