Με στόχο να διεκδικήσει από την τρόικα ελαστικότητα σε μέτρα που είναι απροσδιόριστα, όπως τα μέτρα 2 – 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016, να επιτραπεί η ρύθμιση χρεών προς τις Εφορίες και να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, ο Γ. Στουρνάρας έθεσε το θέμα του «λάθους του ΔΝΤ» με τον πολλαπλασιαστή.
Ο κ. Στουρνάρας είχε το «πράσινο φως από τον πρωθυπουργό» να θέσει προσεκτικά το ζήτημα και να μην ανοίξει αυτή τη στιγμή συζήτηση, όπου θα μπορούσε να εισπράξει ένα ηχηρό όχι. Στόχος να το εκμεταλλευτεί εν ευθέτω χρόνω η κυβέρνηση καθώς αναμένονται πιέσεις με την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στα τέλη του μήνα για θέματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις και οι απολύσεις στο Δημόσιο.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως δεν πρόκειται η τρόικα να κάνει πίσω από βασικές θέσεις ή μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά ευελπιστούν ότι μπορεί να δεχθούν σε ορισμένα θέματα αλλαγή μίγματος πολιτικής. Ειδικά για την φορολογία ενόψει και του νέου φορολογικού το βασικό επιχείρημα ότι «τσακίζεται» η μεσαία τάξη και πως δεν θα εισπραχθούν οι φόροι μπορεί να βρει ανταπόκριση, υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός.
Ο πρωθυπουργός, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη, θα θίξει το θέμα στον Φρανσουά Ολάντ οποίος έρχεται στην Αθήνα. Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να καλλιεργήσει το έδαφος και να θέσει το θέμα τόσο στην κ. Μέρκελ όσο και στον αμερικανό πρόεδρο στις επικείμενες συναντήσεις τους. Στις συζητήσεις που έχουν γίνει σε στενό κύκλο συνεργατών του κ. Σαμαρά και κορυφαίων υπουργών θεωρείται ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί με ένταση και να τεθεί επιτακτικά μετά από μια θετική αξιολόγηση της τρόικας. Προτεραιότητα τώρα για την κυβέρνηση είναι να εγκριθεί την επόμενη Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου η δόση του Φεβρουαρίου αφού θα έχει ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και να μην ανοίξουν άλλα θέματα με προαπαιτούμενα, κάτι που φαίνεται εφικτό.
Ο κ. Σαμαράς θέλει να βάλει ψηλά στην ημερήσια διάταξη τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και την ανάπτυξη και γι αυτό έχει προγραμματίσει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες ενώ δεν αποκλείεται να αύριο να συγκαλέσει το υπουργικό Συμβούλιο για να δώσει κατευθύνσεις. Εκτός από τα 16,3 δισ. και πιθανότατα ακόμη δύο δις, ταυτόχρονα για τα επόμενα δυο χρόνια θα τρέξουν και περί τα 9,5 δισ. από το ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχουν αξιοποιηθεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη είναι μεγάλες και σημαντικές λένε στην κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται μεγάλο Συνέδριο για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας την επόμενη δεκαετία τον Μάρτιο ενώ τον Ιούνιο με τις εκθέσεις του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ θα οριστικοποιηθούν οι κατευθύνσεις. Σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οπότε θα ανοίξουν και οι γραμμές χρηματοδότησης στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι από τον Απρίλιο και μετά θα αρχίσει να αντιστρέφεται το κλίμα της ύφεσης στην οικονομία ώστε από τα τέλη του χρόνου να αρχίσει να αποκτά θετικό πρόσημο.