Στη Βουλή κατατίθεται τις επόμενες ώρες το νέο πακέτο παροχών της κυβέρνησης για το 2019 που περιλαμβάνει την καταβολή «13ης σύνταξης» και τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.
Οι νέες διατάξεις θα κατατεθούν ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις προς την Εφορία και τα Ταμεία.
Το νομοσχέδιο ψηφίζεται αύριο και δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να γίνουν βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η ρύθμιση στον επιχειρηματικό κόσμο καθώς προβλέπει εξόφληση των οφειλών μόλις σε 18 δόσεις για τις τακτικές και 30 για τις έκτακτες οφειλές, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης των οφειλών για τα νομικά πρόσωπα.
Ήδη, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει ζητήσει διόρθωση της διάταξης προτείνοντας 60 δόσεις για την αποπληρωμή όλων των οφειλών των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή της 13ης σύνταξης σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους τη Δευτέρα 20 Μαΐου και για την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών εφαρμογών μέσω των οποίων οι οφειλέτες προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να υπαχθούν στις ρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή τις προεκλογικές παροχές την ώρα που η χώρα απειλείται με κυρώσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της και συγκεκριμένα με τη μη επιστροφή της επόμενης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs).
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο παροχών και το μείγμα των μέτρων που επελέγη προκαλούν αντιδράσεις αλλά η απόπειρα μονομερούς τροποποίησης της συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, «εξαγριώσει» κυρίως τον ESM.
Παρά τη βεβαιότητα που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Τρίτη από το Ζάππειο ότι δήθεν δεν θα μπορούσαν να πουν όχι οι εταίροι μας στη μείωση του στόχου, αφού θα βάλουμε ως εγγύηση σε ειδικό λογαριασμό 5,5 δισ. ευρώ, από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, προσφέροντας «τα λεφτά στο τραπέζι», οι πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg δείχνουν το αντίθετο.
Συγκεκριμένα, το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές που είναι εν γνώσει των συζητήσεων αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας «αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα για μια δυνητική παραβίαση των υποχρεώσεών της ως προς το χρέος». Οι πιστωτές, συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο θεωρούν πως η παραβίαση αυτή συνίσταται στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός.
«Αν και η επίπτωση των νέων δημοσιονομικών στόχων δεν έχει ακόμη πλήρως εκτιμηθεί», σημειώνει το τηλεγράφημα, «οι πιστωτές προβλέπουν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις όταν θα ληφθεί η επόμενη απόφαση για το χρέος, το φθινόπωρο». «Πιθανές κυρώσεις», συνεχίζει, «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη διακράτηση του μεριδίου της Ελλάδας από τα κέρδη από ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη μη επιστροφή του ετήσιου πέναλτι που πληρώνει η χώρα σε μερικά δάνεια».
Το ενδεχόμενο μη επιστροφής των SMPs και ANFAs (644 εκατ. ευρώ στην τελευταία δόση) αναμένεται να επιδεινώσει το κλίμα σε βάρος της Ελλάδας.
Η χώρα, σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύει να εμφανιστεί ασυνεπής λίγους μήνες μετά την έξοδό της από το μνημόνιο. Επίσης θα προκαλέσει αντιδράσεις στις αγορές στις οποίες η Αθήνα επιδιώκει τη μόνιμη επιστροφή της χώρας.
Το θέμα είναι πιθανό, να συζητηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης 16 Μαΐου, παρότι οι πρώτες εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί ήταν ότι θα απέφευγαν οι εταίροι μας να αναδείξουν θέμα Ελλάδας προ των ευρωεκλογών.