«Το μεγάλο ερώτημα για την ελληνική κοινωνία τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές είναι εάν επιλέξει η χώρα μας να συνεχίσει την ασφαλή και σταθερή της πορεία προς την πρόοδο και την προκοπή», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103.6 FM. «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα σημειώνει ήδη θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στους τομείς της εργασίας, των επενδύσεων και της ισχυροποίησης του κοινωνικού κράτους που ωφελούν το σύνολο της κοινωνίας», συνέχισε, ενώ ανέφερε ότι «ψήφος στη ΝΔ σημαίνει σοβαρότατα προβλήματα, ακόμα και αμφισβήτηση όλων των έως σήμερα κοινωνικών κεκτημένων, ακόμα και της συμφωνίας της χώρας μας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Εν όψει των ευρωεκλογών ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως τα βασικά κριτήρια για να έχει η Ευρώπη μέλλον είναι κυρίως τρία: ενίσχυση των επενδύσεων και προστασία της εργασίας, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και παγκόσμιες πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής. Όπως είπε: «Τη συμμαχία για μια τέτοια Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ την ονομάζει Προοδευτική Συμμαχία».
Σε ερώτηση για το εάν κεντρώοι ή κεντροαριστεροί ψηφοφόροι θα ενισχύσουν με την ψήφο τους την πολιτική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απάντησε πως ένα μεγάλο κομμάτι στην ελληνική κοινωνία που ψήφισε και υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, έχει ξεκάθαρο αντιδεξιό προφίλ και «δεν θέλει να ξαναγυρίσουν στην εξουσία τα γνωστά πολιτικά “τζάκια” που κάνουν κουμάντο εις βάρος της ανεξαρτησίας, της ευημερίας και της προκοπής της χώρας».
«Αυτό λοιπόν το κομμάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων προοδευτικών κομμάτων, επειδή έχει έντονη αντιδεξιά και προοδευτική συνείδηση και θέλει η Ελλάδα να πηγαίνει μπροστά, θα μας στηρίξει. Διότι, δυστυχώς, η κ. Γεννηματά έχει εναγκαλιστεί τον κ. Μητσοτάκη προδίδοντας την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, αν και αυτό είναι δικό τους εσωτερικό θέμα. Ωστόσο, είναι περίεργο και ακατανόητο ένα κόμμα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, όπως αυτοαποκαλείται, να μην ψηφίζει την απλή αναλογική στη Βουλή δίνοντας ουσιαστικά το πλεονέκτημα στον κ. Μητσοτάκη και τον νεοφιλελευθερισμό που εκπροσωπεί».
Στη συνέχεια, σχολίασε το γεγονός ότι από το 2015, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, έως σήμερα, το παλαιό πολιτικό κατεστημένο και μεγάλη μερίδα του Τύπου προέβλεπαν συνεχώς πτώση της αριστερής κυβέρνησης, εκλογές, καταστροφικές πολιτικές για τη χώρα και τους πολίτες της, όπως έξοδο από το ευρώ, περικοπές των συντάξεων, ενεργοποίηση του κόφτη κ.α. «Όλοι και όλα διαψεύστηκαν. Το μόνο που τελικά αποδείχθηκε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός και διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που αποτύπωσαν την εκλογική στιγμή αλλά δεν είχαν πολιτικό ορίζοντα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες είναι απαραίτητες εφόσον υποστηρίζουν επιλογές προς όφελος της κοινωνίας, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% στα χαμηλά εισοδήματα, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 4%, μείωση 33% του ΕΦΚΑ στους επαγγελματίες, κ.λπ.
«Η ασφαλής πορεία της Ελλάδας στο αύριο είναι η μόνη πρόταση που εξασφαλίζει ταυτόχρονα όλους τους πολίτες, τους νέους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες. Εάν είχαμε κυβέρνηση Μητσοτάκη σίγουρα θα είχαν περικοπεί οι συντάξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι παρακαλούσαν τότε τον κ. Μοσκοβισί να το κάνει, όχι μόνο για να πέσει η κυβέρνηση, αλλά και γιατί το πιστεύουν», είπε ο κ. Φάμελλος υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, διότι «έπιασε τόπο η δουλειά των Ελλήνων, εφόσον δεν υπήρχαν πια “μπαταχτσήδες” στις κυβερνήσεις. Σήμερα “όλη η κοινωνία γεύεται την ευημερία που εξασφαλίζει η τιμιότητα και η δουλειά των Ελλήνων, διότι οι Έλληνες είναι προκομμένοι, αλλά δυστυχώς είχαν στο παρελθόν ανεπρόκοπες κυβερνήσεις».
Τέλος, ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι η επιλογή που έκαναν οι πολίτες της Ισπανίας δείχνει ότι «κλείνουν την πόρτα στη λογική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του κ. Βέμπερ εφόσον ο κ. Κασάδο, υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος, δεν πήγε καθόλου καλά. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί βέβαια η είσοδος του ακροδεξιού Βοξ στο ισπανικό Κοινοβούλιο». Ωστόσο, «οι Σοσιαλδημοκράτες του Σάντσεθ και οι Ποδέμος έχουν ισχυρό και ξεκάθαρο αποτύπωμα και αντανακλούν την αντίθεση των Ισπανών στις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές του κ. Ραχόι. Νομίζω ότι στο εκλογικό αποτέλεσμα συνέβαλε και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Σάντσεθ ότι δεν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με την ισπανική Δεξιά. Επιβεβαιώνεται λοιπόν μία στροφή σε πιο προοδευτικές συμμαχίες, αφού στην κάλπη τιμωρήθηκε η αυστηρή προσήλωση στους αριθμούς εις βάρος των ανθρώπων» κατέληξε.