Ιδιαίτερα ενοχλημένη φαίνεται πως είναι η Ρωσία από τα όσα δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Αθήνα, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, που συνυπογράφει τον νόμο που «παγώνει» τα F-35 για την Τουρκία, εάν αυτή αποκτήσει του S-400 από τη Ρωσία, έκανε αναφορές και στις κινήσεις της Μόσχας, τις οποίες χαρακτήρισε λίγο πολύ ως άκρως επιθετικές.

Η ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα με ανάρτησή της στο Twitter, κάνει λόγο για υποδείξεις επί της ουσίας του Μενέντεζ προς την Ελλάδα ως προς το ποιοι πρέπει να είναι οι φίλοι της. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αμερικανοί γερουσιαστές πάλι δίνουν σε άλλους μαθήματα ηθικής, αυτήν τη φορά με θέμα: «Με ποιες χώρες να κάνεις φιλία και με ποιες όχι. Δεν είναι ακριβώς αυτό η ανάμειξη στα εσωτερικά της Ελλάδας;».

Ενώ σε συνέχεια αυτής της ανάρτησης, αναγράφεται ότι «ο πραγματικός στόχος των ΗΠΑ δεν είναι να μην αποκτήσει η Τουρκία σύγχρονα μέσα αεράμυνας, αλλά να τα πάρει η Άγκυρα από την Αμερική (Patriot, F-35). Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτα παρά κινήσεις εντυπωσιασμού».

Οι αναρτήσεις συνεχίστηκαν, με την πρεσβεία της Ρωσίας να σημειώνει πάλι μέσω Twitter ότι «η Ρωσία, παρά τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε., παραμένει ανοιχτή στη διεύρυνση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με την Ελλάδα» και πως «η πώληση στην Τουρκία των S-400 δεν στρέφεται εναντίον τρίτων».

Ενώ σε συνέχεια της ανάρτησης σημειώνει: «Οι ρωσικές θέσεις για την περιοχή παραμένουν αμετάβλητες: υπέρ του Διεθνούς Δικαίου & κατά των ενεργειών που προκαλούν ένταση. Τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας η Ρωσία, σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες, θεωρεί θεμελιώδους σημασίας για επίλυση κάθε είδους διαφοράς».