Μία νέα πρωτοποριακή υπηρεσία για κωφούς και βαρήκοους ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία απηύθυνε ομιλία στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, κατά την εκδήλωση-παρουσίαση της καινοτόμου υπηρεσίας παροχής εξ αποστάσεως διερμηνείας, μέσω βιντεοτηλεπικοινωνίας, σε κωφούς και βαρήκοους πολίτες.
Όπως είπε, με τη νέα πρωτοποριακή και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα υπηρεσία, η οποία υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας, κωφοί ή βαρήκοοι συμπολίτες μας από όλη τη χώρα έχουν τη δυνατότητα, μέσω βιντεοκλήσης από το κινητό τους τηλέφωνο και τη συνδρομή διερμηνέα του Ιδρύματος, να συνομιλούν στο τηλέφωνο με οποιονδήποτε ακούοντα σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, κωφοί και βαρήκοοι αποκτούν, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών, ισότιμη με τους υπόλοιπους πολίτες πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά επικοινωνίας, όπως αυτό της τηλεπικοινωνίας, που θα ενισχύσουν σημαντικά την ποιότητα της διαβίωσής τους. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών Βενέττα Λαμπροπούλου, δήλωσε ότι επιτυγχάνονται σύντομες συνομιλίες 10 έως 30 λεπτών εντός της Ελλάδας, ενώ συμπλήρωσε ότι, αυτήν τη στιγμή, η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν μπορεί να υποστηρίξει τηλέφωνα στο εξωτερικό. Όπως εξήγησε η κ. Λαμπροπούλου, αυτό που χρειάζεται είναι ένα έξυπνο κινητό ή ένα τάμπλετ με κάμερα και καλό internet. «Ο διερμηνέας έχει το ρόλο του μεταφορέα. Μεταφέρει, δηλαδή, ακριβώς τη συνομιλία, μέσω της υπηρεσίας βίντεο-διερμηνείας. Επίσης, ο διερμηνέας είναι διαθέσιμος οποιαδήποτε ώρα οι κωφοί-βαρήκοοι αποφασίσουν να τηλεφωνήσουν, δεν απαιτείται ραντεβού και απαντά στα τηλέφωνα με τη σειρά που έρχονται» διευκρίνισε η πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, περιγράφοντας τη νέα υπηρεσία. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τηρείται εμπιστευτικότητα, λέγοντας ότι η εν λόγω διαδικασία διέπεται από τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. «Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών ως δημόσιος φορέας έχει υποχρέωση να τηρεί την εμπιστευτικότητα. Οι συνομιλίες αποτελούν προσωπικά δεδομένα και προστατεύονται» σχολίασε η κ. Λαμπροπούλου.
Μεταξύ άλλων, ανέλυσε και τα οφέλη που παρέχει η νέα υπηρεσία για τους κωφούς και τους βαρήκοους, επισημαίνοντας ότι η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν, «24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα». «Πλέον, οι κωφοί έχουν ισότιμη πρόσβαση με τους ακούοντες στο τηλέφωνο. Οι κωφοί και βαρήκοοι είναι ελεύθεροι πλέον να συμμετέχουν σε συνομιλίες με ακούοντες και να επικοινωνούν τις ανάγκες τους. Η εξ αποστάσεων παροχή διερμηνείας διευκολύνει όλους τους κωφούς-βαρήκοους της Ελλάδας, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους» είπε η κ. Λαμπροπούλου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος Κωνσταντίνος Σίμψης, στάθηκε στο θέμα των δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούν οι κωφοί, «όταν βρίσκονται εκτός ίντερνετ». «Τα γιγαμπάιτ που καταναλώνονται, είναι πολλά» παρατήρησε ο κ. Σίμψης, υποστηρίζοντας ότι, όπως υπάρχουν προγράμματα και προσφορές με απεριόριστους χρόνους ομιλίας για ακούοντες, κάτι αντίστοιχο πρέπει να προβλεφθεί και για τους κωφούς. «Χρειάζεται να διεκδικήσουμε το αίτημά μας από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας» τόνισε. Τέλος, ο κ. Σίμψης δήλωσε ότι στόχος είναι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, για τη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, προκειμένου να προχωρήσει το θέμα των υπότιτλων σε όλα τα προγράμματα στην τηλεόραση, για να υπάρχει καθολική πρόσβαση.