«Θα μπορούσε να πει κανείς για “παλικάρια της φακής”, θα μπορούσε να πει για “ανεγκέφαλους”, θα μπορούσε να μιλήσει για αυτούς που θέλουν να αποπροσανατολίσουν» είπε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για τις επιθέσεις σε σπίτια δημοσιογράφων, μιλώντας στην εκπομπή «ΝΕΤ στα γεγονότα».
Για το ΚΚΕ η καταδίκη είναι αυτονόητη, ενώ το ερώτημα που αναφύεται είναι «που αποβλέπουν αυτά τα πράγματα», τόνισε. Όταν κλήθηκε να διευκρινίσει τα λεγόμενά της η κ. Παπαρήγα είπε ότι «εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό που πάει να συσκοτίσει ποιον αγώνα χρειαζόμαστε σήμερα».
Ερωτηθείσα για την αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη «βίλα Αμαλία», σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει μια πολιτική διαχείρισης των ελεύθερων χώρων.
«Μια κατάληψη πρέπει να έχει στόχο και αίτημα, εν πάση περιπτώσει πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο, η ιδιοκτησία, η διαχείριση κλπ και να στηρίζεται και να ελέγχεται είτε από τον δήμο, είτε από τους κατοίκους, τέτοιου είδους καταλήψεις για προσωπική χρήση που ο καθένας κάνει τον χώρο ότι θέλει ή αυτά τα περί αυτοδιαχείρισης είναι ανόητα πράγματα. Τον 18ο και τον 19ο αιώνα η αυτοδιαχείριση φάνταζε πολύ προοδευτικό φαινόμενο, καθόλου δεν τα εγκρίνουμε αυτά», υπογράμμισε.
«Εμείς δεν δεχόμαστε η κυβέρνηση πάνω σε υπαρκτά προβλήματα, να εντείνει την βία και τον αυταρχισμό», είπε, για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση στηρίζει μια προπαγάνδα που καταδικάζει συλλήβδην «αγώνες στρεβλούς, αγώνες με συντεχνιακά αιτήματα και τους οργανωμένους αγώνες που πρέπει να ενδυναμώσουν και σε περιεχόμενο και σε μορφές πάλης».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η πολιτική του -παρά τα ριζοσπαστικά συνθήματα- δεν είναι ριζοσπαστική, προσπαθεί να ψαρέψει τυφλά ακροατήριο και μπορεί να υιοθετεί από τις πιο συντηρητικές, έως τις δήθεν επαναστατικές απόψεις» είπε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκτίμησε ότι η «γραμμή δράσης του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται πάνω σε μια δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση και όχι πάνω στην συσπείρωση δυνάμεων σε μια ριζικά διαφορετική πολιτική. Η πολιτική γραμμή τουείναι η σοσιαλδημοκρατικοποίησή του με ταυτόχρονη διατήρηση μιας αριστεροκομμουνιστικής χροιάς, ώστε να διευρύνει το ακροατήριό του που είναι δικαίωμά του, αλλά αυτά οδηγούν στην άμβλυνση του όποιου ριζοσπαστισμού».
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ διευκρίνισε ότι «ο ριζοσπαστισμός μπορεί να οδηγήσει και σε συντηρητικοποίηση και συνθηκολόγηση με αποτέλεσμα να τον διαδεχθεί μια τεράστια απογοήτευση, που είναι ο κακός σύμβουλος των εξελίξεων».
Αναφερόμενη στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», επισήμανε ότι ακόμα και αν όλες οι καταθέσεις είναι νόμιμες και φορολογημένες, αποδεικνύει ότι υπάρχουν κέρδη, ότι έχει πραγματοποιηθεί συσσώρευση κεφαλαίου και ότι υπάρχουν λιμνάζοντα κεφάλαια τα οποία αναμένουν να επενδυθούν, ενώ με τα μέτρα που παίρνονται οδηγούν σε απαξίωση της εργατικής δύναμης και τότε ορισμένα από τα κεφάλαια θα επιστρέψουν προς επένδυση με στόχο την ανάκαμψη των κερδών.
Τόνισε ότι το προεδρείο της Βουλής θα έχει μεγάλη ευθύνη αν ορίσει μια διαδικασία «που θα χάνει η μάνα το παιδί» και προσέθεσε ότι το πιο σωστό θα είναι να «στηθούν 4 κάλπες» για τα πρόσωπα, των προτάσεων, διότι διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην συγκεντρώσει καμία πρόταση κόμματος την απαραίτητη πλειοψηφία και να μην τιμωρηθεί κανείς.
Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει για τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο, ζητώντας να εξεταστούν και τυχόν ποινικές ευθύνες των Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, συμπληρώνοντας ότι οι δύο τελευταίοι έχουν «σαφώς πολιτικές ευθύνες» που μπορεί να αποδειχθούν και ποινικές, αλλά χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις, ότι συνδέονται με προσπάθειες αλλοίωσης της λίστας κλπ.
«Χωρίς να ταυτιζόμαστε με την πολιτική ρητορεία κλπ του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε πιο κοντά στην πρότασή του», σημείωσε η κ. Παπαρήγα.
Ερωτηθείσα για το φορολογικό, είπε ότι αυτό που έρχεται δεν διαφέρει στη φιλοσοφία του από τα αντίστοιχα φορολογικά προ κρίσης, μια φιλοσοφία που συνίσταται στο ότι «μαζεύω έσοδα από τον λαό για τον κρατικό μηχανισμό, για να πληρώνω τόκους και ότι περισσεύει πηγαίνει στις κοινωνικές δαπάνες που έχουν μειωθεί δραματικά», ενώ επανέλαβε ότι «ο λαός δεν δημιούργησε τα ελλείμματα».
«Την φοροδιαφυγή πρέπει να την δεις μαζί με τις φοροαπαλλαγές», τόνισε και προσέθεσε ότι «υπήρχε παρασιτισμός και μια πολιτική ανοχής έτσι ώστε το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις να δημιουργούν συμμαχίες και μέσα στα λαϊκά στρώματα».
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτές σημαίνουν βαθιά διείσδυση του κεφαλαίου εκεί όπου το κράτος είχε ορισμένες δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα το κεφάλαιο θέλει το κράτος σήμερα να ασχολείται με τους φόρους, την πολιτική μισθών και την καταστολή.
«Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι λιγότερες από αυτές που χάνονται, η επενδυτική δραστηριότητα θα συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια και με λιγότερες θέσεις εργασίας», εκτίμησε.
Σε σχετική ερώτηση για την επένδυση της Cosco είπε ότι ταυτόχρονα με κάποιες θέσεις εργασίας χωρίς κανένα δικαίωμα διεκδίκησης εκ μέρους των εργατών, έχουν κλείσει πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στο λιμάνι και έχουν χαθεί εξίσου πολλές θέσεις εργασίας και οι Κινέζοι επιχειρηματίες έχουν εξασφαλίσει την κυκλοφορία των εμπορευμάτων τους στην Ευρώπη, και διερωτήθηκε: «πείτε μου τι κέρδισε η Ελλάδα από αυτό».
Το ΚΚΕ οφείλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ανταποκριθεί στις συνθήκες της κρίσης, είπε η κ. Παπαρήγα απαντώντας σε ερώτηση για το αν το κόμμα «χρειάζεται κάποια ανανέωση». Επισήμανε ότι η κρίση εμφάνισε τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού και προσέθεσε ότι εν προκειμένω μια σοβαρή εξέλιξη θα συνιστούσε μια απάντηση -που εν μέρει το ΚΚΕ έχει δώσει- για την ανακοπή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και για τις αιτίες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.
Στις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ έχει καταγραφεί ο εκσυγχρονισμός των επεξεργασιών μας, είπε η κ. Παπαρήγα, αποκλείοντας ταυτόχρονα τη μετατροπή του ΚΚΕ σε «κόμμα διαχείρισης του συστήματος».
Σχετικά με αλλαγή στο πρόσωπο του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι σε κάθε συνέδριο του ΚΚΕ πραγματοποιείται εκλογή όλων των καθοδηγητικών οργάνων και προσέθεσε ότι πρέπει να αποκρυσταλλωθεί στα νέα όργανα του κόμματος, η νέα εμπειρία. «Σε κάθε συνέδριο ανανεώνεται η ΚΕ, αλίμονο αν ο γενικός γραμματέας του κόμματος που εκλέγεται από την ΚΕ, εξαιρείται από αυτές τις διαδικασίες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σε ερώτηση για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ διέθετε εναλλακτική πρόταση υπέρ του λαού, τότε το ΚΚΕ θα ήταν υπόλογο για μη συνεργασία μαζί του» και συμπλήρωσε ότι από τα συμπεράσματα και της Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύονται «αριστερά συνθήματα και το τιμόνι όλο και πιο δεξιά» και κατέληξε:
«Τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τα σκάνδαλα και τη διαφθορά ως αιτία της κρίσης, αυτό είναι ξελάσπωμα του καπιταλιστικού συστήματος».