«Παρά τις δηλώσεις του ότι θα εξαντληθεί η τετραετία, νομίζω ότι ούτε ο ίδιος [ο Αλέξης Τσίπρας] δεν γνωρίζει σήμερα την ακριβή ημερομηνία των εκλογών» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης, ερωτηθείς για τον χρόνο των εθνικών εκλογών.
Ο κ. Φορτσάκης συμπληρώνει ακόμα ότι «ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι η επερχόμενη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτη και ενδιαφέρεται, κατά προτεραιότητα, να εμποδίσει τη ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση ώστε να επαναληφθούν οι εκλογές με απλή αναλογική».
Σχολιάζοντας τον προσκλητήριο του κ. Τσίπρα για κόκκινη και πράσινη συμμαχία, ο Θεόδωρος Φορτσάκης εκτιμά ότι «το μόνο που έχει καταφέρει ο πρωθυπουργός είναι να προσεταιριστεί μεμονωμένα πρόσωπα χωρίς πολιτική απήχηση, ασύνδετα μεταξύ τους, αλλά και με την ιδεολογικοπολιτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ».
Μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Φορτσάκης δηλώνει ότι «η έκδοση του 10ετους ομολόγου με επιτόκιο 3,9% αποτελεί προφανώς θετικό βήμα για την οικονομία» ωστόσο σημειώνει πως «οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί είναι απολύτως αδικαιολόγητοι».
Όπως εξηγεί, «πολύ καλύτερη θα ήταν η κατάσταση, αν δεν είχε επιβληθεί η φοροκαταιγίδα και τα υπερβολικά κοινωνικοασφαλιστικά βάρη, αν το Κράτος πλήρωνε τα 2,1 δισ. που οφείλει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και που είχε μνημονιακά δεσμευτεί να εξοφλήσει μέχρι τον Αύγουστο 2018, αν ρυθμίζονταν τα κόκκινα δάνεια, αν διασφαλιζόταν ρευστότητα στην αγορά, αν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις είχαν προχωρήσει, αν υπήρχε στη χώρα ένα φιλοεπενδυτικό κλίμα. Αν δηλαδή γίνονταν αυτά που επισημαίνει και η τελευταία έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας. Όλα αυτά χρονίζουν αδικαιολόγητα. Η ΝΔ διαθέτει συγκεκριμένο πρόγραμμα ταχείας ανάπτυξης της οικονομίας μας. Διαφορετικά, με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα αναμείνουμε 20 χρόνια ακόμα για να ανακτήσουμε το επίπεδο του 2007».
Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σημειώνει: «Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στον κρατισμό -και όχι μόνο στην εκπαίδευση- εδράζεται στην ιδεοληψία του. Τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα αύξαναν τις εκπαιδευτικές επιλογές, με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, ακαδημαϊκά, κοινωνικά, εργασιακά και οικονομικά. Υπενθυμίζω την πρότασή μου για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος με δημιουργία νέου ενιαίου “πανεπιστημιακού νομικού προσώπου”. Δηλαδή, όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, κρατικά και μη, να ιδρύονται και να λειτουργούν με αυτή τη μορφή, με ίδιες προϋποθέσεις και έλεγχο από ανεξάρτητη κρατική αρχή. Έτσι, θα εκλείψει η παρωχημένη ιδεοληπτική διαμάχη “δημόσιο ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο” και θα εστιάσουμε στην αναβάθμιση του ενιαίου δημόσιου συνταγματικά προστατευόμενου αγαθού της εκπαίδευσης».
Τέλος, αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Φορτσάκης υποστηρίζει ότι «το ευρωπαϊκό όραμα κλονίζεται από την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού» και προσθέτει: «Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει σε ποιο βαθμό αυτό θα αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές. Η άνοδος των ακραίων τάσεων δεν είναι όμως παρά ο καθρέφτης του αδιεξόδου, δηλαδή της αποτυχίας των παραδοσιακών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων να δώσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, όπως είναι η οικονομική κρίση, η αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων, το προσφυγικό, η ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει να έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Αν δεν τον ανακτήσει, αργά ή γρήγορα κινδυνεύει στην υπόστασή της».