Για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα να προχωρήσει προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας της έπεισε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, χαρακτηρίζοντας ως «επιτυχημένη» την επίσκεψή του στην Βαυαρία.
Η αμερικανική εφημερίδα, προβάλλει, μεταξύ άλλων, τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος ανέφερε ότι υπήρχαν πολλοί περισσότεροι δριμείς επικριτές της Ελλάδας όταν η κυβέρνηση Σαμαρά ανέλαβε την εξουσία.
Επισημαίνεται δε, ότι ο έλληνας πρωθυπουργός φάνηκε να έπεισε ορισμένους από τους δριμύτερους επικριτές του, τους συντηρητικούς πολιτικούς της Βαυαρίας, ότι η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να θέσει την οικονομία της στον ορθό δρόμο.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο κ. Σαμαράς τόνισε μετά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Βαυαρός ομόλογός του, Χορστ Ζεεχόφερ, ότι «έγινα αποδέκτης πολλών επιδοκιμασιών για τις προσπάθειές μας», ενώ από την πλευρά του ο κ. Ζεεχόφερ, ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε ότι «σήμερα, γυρίσαμε μια νέα σελίδα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ζεεχόφερ επαίνεσε την Ελλάδα για τις προσπάθειές της, προσθέτοντας ότι το CSU σχεδιάζει να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό ώστε να στηρίξουν την οικονομία της χώρας.
Όπως υπογραμμίζεται, ο φιλικός αυτός τόνος συνιστά αλλαγή πολιτικής από το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι ηγέτες του CSU προέβησαν σε αρκετές προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, κερδίζοντας την εύνοια πολλών Βαυαρών ψηφοφόρων, αλλά εξοργίζοντας παράλληλα Γερμανούς ηγέτες στο πολιτικό φάσμα της χώρας.
Τέλος, αναφέρεται ότι, αν και η Ελλάδα φαίνεται να έχει διασφαλίσει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να παραμείνει επί του παρόντος εντός ευρωζώνης, η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη Βαυαρία υποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στο να πείσει όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους σκεπτικιστές στο εξωτερικό ότι η χώρα έχει φθάσει σε σημείο ορόσημο. Συγκεκριμένα, διατυπώνεται η άποψη ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δηλώνει ότι αλλάζει τη γνώμη των επικριτών της χώρας αποδεικνύοντας ότι είναι σοβαρή στις προθέσεις της για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.