Ολιγοήμερη παράταση θα λάβει η δημόσια πρόταση για την επαναγορά χρέους καθώς παρά την ικανοποιητική προσέλευση επενδυτών το πρόγραμμα δεν έπιασε τους στόχους που είχαν τεθεί στο Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου.
«Το πρόγραμμα θα ξανανοίξει για πολύ λίγες ημέρες.

Οι προσφορές ήταν μέχρι σήμερα ικανοποιητικές. Όχι όμως οι μέγιστες», δηλώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Πληροφορίες τοποθετούν περίπου στα 25 δισ. ευρώ το ύψος της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους εκ των οποίων περίπου το 38% αντιστοιχεί στην εισφορά των ελληνικών τραπεζών.

Στελέχη που γνωρίζουν τις διαδικασίες τονίζουν πως δεν αναμένονται σήμερα επίσημες ανακοινώσεις για το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, παρά ενδεχομένως η επίσημη ανακοίνωση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ότι η διαδικασία θα παραταθεί (το πιθανότερο έως τις 13 Δεκεμβρίου).

Πάντως, η παράταση της επαναγοράς χρέους θα οδηγήσει και σε μετάθεση των αποφάσεων για την εκταμίευση της δόσης , κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχει ξεκαθαρίσει πως θα είναι σε θέση να προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος της Ελλάδας από τη στιγμή που έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με τον καθορισμό και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, ιδίως δε την εφαρμογή της επαναγοράς χρέους.

Έτσι, η απόφαση του Ταμείου για την εκταμίευση της συμμετοχής του ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα ληφθεί στην καλύτερη των περιπτώσεων στα τέλη της εβδομάδας και με την προϋπόθεση ότι η επαναγορά χρέους θα ικανοποιήσει το Ταμείο.