«Σε μια εποχή που το μεγάλο ζητούμενο είναι η Ανάπτυξη, οι ορυκτές πρώτες ύλες μπορούν να αποτελέσουν μια νέα πηγή πλούτου, εσόδων και θέσεων εργασίας της χώρας», τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο 23ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
«Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μία νέα αφετηρία. Με την χώρα να παραμένει μέσα στο ευρώ, την τρικομματική κυβέρνηση να προχωρά στις μεταρρυθμίσεις, το κράτος να αναλαμβάνει ρόλο ρυθμιστή –επόπτη όσων παράγουν», διεμήνυσε ο κ. Μανιάτης, ενώ μίλησε ακόμα για την αναγκαιότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης και των άλλων νησιών της χώρας.
Σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από την οποία υπολογίζονται δημόσια έσοδα ύψους 150 δισ. ευρώ σε βάθος τριακονταετίας, προέκρινε τη δέσμευσή τους για την ίδρυση του «Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών». Επιπλέον αναφέρθηκε στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» συνολικής δαπάνης 800 εκατ. ευρώ για το οποίο έχουν κατατεθεί 80.000 αιτήσεις, δημιουργεί 10.000 θέσεις εργασίας, προωθείται με ελληνικά κατά 80% υλικά και αναμένεται να αποσβέσει το κόστος του σε 5 έως 7 χρόνια.
Για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι τα συνολικά αποθέματα ορυκτού πλούτου στο υπέδαφος της χώρας μας ξεπερνούν σε αξία τα 40 δις ευρώ χωρίς τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, στο κλάδο απασχολούνται πάνω από 100.000 άτομα και παράλληλα αποτελεί έναν σημαντικά εξωστρεφή τομέα.
Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε, επίσης, ότι «για πρώτη φορά ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας στην πιο παραμελημένη μορφή πράσινης ενέργειας στην χώρα, τη Γεωθερμία», ενώ αναφορικά με την αξιοποίηση του συνόλου του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, τόνισε τις νέες παραμέτρους που προσδιορίζουν το σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο διαφάνειας και δημοσίου οφέλους που εφαρμόζει πια η χώρα μας και οι οποίες φτάνουν το 27% στο σύνολο των κριτηρίων αξιολόγησης. Για πρώτη φορά εφαρμόζονται στη χώρα, ειδικά κριτήρια τόσο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα:
• 7% για την καταπολέμηση της ανεργίας με υπολογισμό των νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης
• 8% σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
• 7% για την πρόσληψη εργαζομένων από την τοπική κοινωνία
• 5% για επιπλέον πρόσθετες περιβαλλοντικές δράσεις και δαπάνες, πέραν αυτών που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Κλείνοντας, ο κ. Μανιάτης επισήμανε: «Χρειαζόμαστε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, προσανατολισμένο στην ποιότητα, την αποδοτικότητα των φυσικών πόρων, την οικονομία της γνώσης και τη μετάβαση σε μια βιώσιμη κοινωνικά και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία της αγοράς. Ο τομέας του ορυκτού πλούτου αποτελεί βασικό πυλώνα, για να πρωταγωνιστήσουμε σε ένα νέο οικονομικό και επενδυτικό πλαίσιο ευκαιριών, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων».