«Το Ποτάμι δοκιμάστηκε όντως το προηγούμενο διάστημα, δοκιμάστηκε από προσωπικές επιλογές ανθρώπων που έφυγαν, αλλά νομίζω ότι θα επιβραβευτεί και για τη συνεπή του στάση, που τήρησε και στη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κατερίνα Μπακογιάννη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τα γεγονότα του προηγούμενου διαστήματος, που οδήγησαν τελικά στη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Αναφερόμενη στο κείμενο στήριξης του κόμματος, που υπογράφουν 26 προσωπικότητες της χώρας καλώντας τους πολίτες, ανεξαρτήτως αν είναι οπαδοί ή ψηφοφόροι του Ποταμιού, να ενισχύσουν «μια ξεχωριστή φωνή που δεν δημαγωγεί και δεν λαϊκίζει και κυρίως δεν σιωπά μπροστά στον φόβο του πολιτικού κόστους» η κ. Μπακογιάννη είπε: «Το ενδιαφέρον είναι ότι είναι άνθρωποι, οι οποίοι δεν ανήκαν παραδοσιακά -τουλάχιστον όχι όλοι- στο χώρο του Ποταμιού. Ούτε είναι οπαδοί του Ποταμιού. Αλλά είναι άνθρωποι που έχουν ανησυχήσει πραγματικά με αυτόν τον ευτελισμό της Βουλής και στα δημόσια πράγματα που παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα και θέλουν να στηρίξουν το Ποτάμι στην ευρωπαϊκή του πρόταση ενόψει των Ευρωεκλογών». Σημείωσε, δε, πως την ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε φέρουν «κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα».
Με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος παρατήρησε πως «αντί να συζητάμε για ουσιαστικές αλλαγές στο Σύνταγμα, με τις διαφωνίες που μπορεί να έχει ο καθένας για τα επιμέρους άρθρα, η μεγαλύτερη συζήτηση γίνεται για το άρθρο 32, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως όχι επί της ουσίας, αλλά τι βολεύει το κάθε κόμμα, ανάλογα με τη στρατηγική του για να παραμείνει στην εξουσία, εφόσον έρθει στην κυβέρνηση, ή για να ανατραπεί η κυβέρνηση και να έρθει το άλλο κόμμα στην εξουσία, όταν έρθει η ώρα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020». Σχετικά με τη θέση του Ποταμιού, διευκρίνισε ότι «εμείς ακούμε τους συνταγματολόγους, οι οποίοι λένε στη συντριπτική τους πλειοψηφία ότι δεν είναι δεσμευτική αυτή η Βουλή ως προς το περιεχόμενο για την επόμενη Βουλή».
Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών η εκπρόσωπος του Ποταμιού είπε πως «δεν υπήρχε λόγος να διατηρηθεί αυτή η εκκρεμότητα, η οποία έχει κάνει πολύ κακό στην Ελλάδα και την έχει απομονώσει τα τελευταία χρόνια». Σχετικά με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας σημείωσε: «Βλέπω ήδη και στη ρητορική πολλών βουλευτών άλλων κομμάτων οι οποίοι ήταν λάβροι εναντίον της Συμφωνίας και είχαν σηκώσει πάρα πολύ το θέμα -θα μου επιτρέψετε να πω πάλι για μικροκομματικούς λόγους- βλέπω ήδη ότι αλλάζει αυτή η ρητορική τώρα».
Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις στον διάλογο Εκκλησίας- Πολιτείας σημείωσε: «Το Ποτάμι έχει πει πολλές φορές και θα το στηρίξει και σε αυτήν τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ότι πρέπει να είναι διακριτή η σχέση Εκκλησίας και Κράτους. Δεν κινδυνεύει η Εκκλησία από αυτή τη διακριτή σχέση στην Ελλάδα». Για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών και του καθεστώτος μονιμότητάς τους είπε: «Εμένα αυτό με μπερδεύει. Δεν έχω καταλάβει. Οι κληρικοί θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή δεν θα είναι; Δηλαδή αυτή τη στιγμή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις, όπως είχαν πει στην αρχή στην κυβέρνηση, για να γίνουν νέες προσλήψεις ή κρατάμε στις 10.000 θέσεις τους κληρικούς και σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε επιπλέον δημοσίους υπαλλήλους τους οποίους δεν αντέχει η χώρα; Δεν νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα των «κόκκινων» δανείων η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι «η λύση για το Ποτάμι είναι η λύση κοινής λογικής». «Σε κάθε περίπτωση βεβαίως και θα υποστηρίξουμε μία λύση, με δόσεις, με τις 120 δόσεις, για να μπορεί να πληρώσει ο κόσμος ο οποίος πλήττεται αυτή τη στιγμή πάρα πολύ από όλη αυτή την κατάσταση. Θα θέλαμε το θέμα να είχε λυθεί ήδη και να συζητούσαμε αυτή τη στιγμή για την ανάπτυξη, για το πώς μπορεί να πάει μπροστά η χώρα», προσέθεσε.