Κατηγορηματική διαβεβαίωση πως το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και ότι Ταμείο και Ευρωζώνη δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο παρέσχε πριν λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Μπίλ Μάρεϊ.

Ο Μάρεϊ απαντώντας στο εάν οι διαπραγματεύσεις Ευρωζώνης και ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο αναφέρθηκε στο ότι η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επισπεύδει τις επισκέψεις της στην Ασία για να συμμετάσχει στο Eurogroup της Τρίτης κάτι που χαρακτήρισε ως την πιο απτή απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις σε περίπτωση μη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης σημείωσε πως το ΔΝΤ διεξάγει ενεργές διαπραγματεύσεις και ότι το ταμείο είναι πλήρως δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα. Επανέλαβε δε πως το ΔΝΤ θέλει μια πραγματική λύση και όχι μια σύντομη διευθέτηση για το ελληνικό χρέος και υπογράμμισε πως αυτό συνίσταται σε χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020.

«Το να έχει η Ελλάδα βιώσιμο χρέος είναι προς το ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον. Υπάρχουν πολλοί τεχνικοί τρόποι για να μειωθεί το χρέος», τόνισε, σημειώνοντας πως το Ταμείο επέκτεινε προ εξαμήνου τις ωριμάνσεις των δανείων τους προς την Ελλάδα για να συνδράμει στην προσπάθεια. Αποσαφήνισε δε ρητά πως λόγω του υψηλού ελληνικού ΑΕΠ δεν μπορεί το ΔΝΤ να χορηγήσει δάνεια με μηδενικό επιτόκιο προς την Ελλάδα.

Εκτός από την επιμονή του ΔΝΤ για υλοποίηση του στόχου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, περιγράφοντας τη θέση ως «κόκκινη γραμμή» και σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ο Μάρεϊ, κάλεσε τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα για το ελληνικό χρέος.

«Το ΔΝΤ έχει κάνει όσα πρέπει εντός του πλαισίου του καταστατικού του», υποστήριξε ο κ. Μάρεϊ, επισημαίνοντας ότι «είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες δράσεις για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους». Σε ερώτηση αν εννοεί τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, τόνισε ότι «πιθανώς», χωρίς να διευκρινίσει όμως τη μορφή των δράσεων.

Τέλος, αναφερόμενος ξανά στη συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου τόνισε ότι θα επιδιωχθεί η σύναψη συμφωνίας για τον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, επαναλαμβάνοντας ότι «κρίνεται απαραίτητη».

Για τις διαδηλώσεις σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα σημείωσε πως η λιτότητα είναι μόνον μια πτυχή των προγραμμάτων και πως σε αυτά εμπεριέχονται πολλές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.