Τοποθετήσεις και δηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών έγιναν στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
«Ο κόσμος νοιώθει μέρα με τη μέρα, το πόσο μη επωφελής είναι αυτή η συμφωνία” είπε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Ζαχαράκη. “Μέρα με τη μέρα οι γκρίζες ζώνες, που από και την αρχή και η ΝΔ και άλλα κόμματα φώτισαν, έρχονται στην επιφάνεια και έχουμε και την προκλητική αυτή τη στιγμή τοποθέτηση των σκοπιανών και του κ. Ζάεφ για την «μακεδονική» γλώσσα και την «μακεδονική εθνότητα» συνέχισε Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε:
«Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ειδικά στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα πρέπει να καταλάβουμε και θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με το εθνικό αίσθημα, με τι αισθάνεται ο κόσμος απέναντι σε αυτή τη συμφωνία, συγχρόνως όμως να αντιληφθούμε και εμείς τις δυσκολίες που δημιουργεί αυτή η συμφωνία. Τις δυσκολίες, που δεν είναι μόνο για τη γλώσσα, που δεν είναι μόνο για την εθνότητα, είναι και για εμπορικά σήματα, είναι και για θέματα των σχολικών βιβλίων, που δυστυχώς βλέπουμε να ξετυλίγονται μέρα με τη μέρα».
Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε επίσης και στις θέσεις του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ σε διάφορα θέματα, που αφορούν την οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη, κ.α. , αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης.
Τη Συμφωνία των Πρεσπών επέκρινε ως «προβληματική» ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και απηύθυνε έκκληση προς τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη που βρισκόταν στην αίθουσα, όταν αυτή η συμφωνία έρθει στη Βουλή να την καταψηφίσει.
«Με την αντίληψη, ότι αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώνει και ότι θα πρέπει την αμέσως επόμενη μέρα να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να αρχίσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση για να φτάσουμε σε μια λύση, δίκαιη, που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα να σου ζητήσω, ως φίλος και ως περιφερειάρχης αυτής της σπουδαίας περιφέρειας, όπως και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, όταν θα έρθει αυτή η, αποδεδειγμένα πια, προβληματική συμφωνία στη Βουλή, να την καταψηφίσεις» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Αυτή τη στιγμή, στη γειτονική χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, δηλαδή, το πώς ακριβώς θα διατυπωθούν τα άρθρα και ποιες ακριβώς θα είναι οι συνταγματικές αλλαγές, γεγονός το οποίο παρακολουθεί από κοντά η ελληνική κυβέρνηση» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανανατίδης και πρόσθεσε: «Όταν ολοκληρωθεί η συνολική διαδικασία στη γειτονική χώρα, τότε έχει το λόγο η ελληνική βουλή και η ελληνική κυβέρνηση. Προς το παρόν αυτά, είμαστε σε αναμονή».
Ο κ. Αμανατίδης απέδωσε σε αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ τη σύνδεση των πρόσφατων δηλώσεων του κ. Ζάεφ με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία όπως είπε «δε βοηθάει καθόλου», λέγοντας ότι αυτές οι δηλώσεις «έγιναν ενάντια στο πνεύμα και στο γράμμα της συμφωνίας». «Γνωρίζει, πολύ καλά, (η ΝΔ) ότι αυτή η ρητορική δεν εκπορεύεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. ‘Ισα – ίσα είναι το αντίθετο. Η Συμφωνία των Πρεσπών κόβει τους αλυτρωτισμούς και επιβάλλει τις συνταγματικές αλλαγές».
«Κάκιστη συμφωνία» τη χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, υποστηρίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να λειτουργήσει ο αλυτρωτισμός εκ μέρους των Σκοπίων». «Ο Ζάεφ, που θεωρείται και μετριοπαθής, έχει καταρρίψει όλες τις κόκκινες ζώνες της συμφωνίας» είπε ο κ. Γκιουλέκας προσθέτοντας: «Βεβαίως, ο Ζάεφ, από την πλευρά του, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να αδράχνει την ευκαιρία, που του δίνει η συμφωνία».
«Είναι γνωστή η θέση μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουμε χάσει μια μεγάλη μάχη» είπε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή και πρόσθεσε: «Εύχομαι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στη Συμφωνία αυτή καθώς είναι υπό αίρεση πως θα προχωρήσει».
«Δεν είναι καλή συμφωνία, δε λύνει μια εκκρεμότητα, την αναβαθμίζει» δήλωσε, για το ίδιο θέμα, σε συνάντηση του με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος και πρόσθεσε: «Και οι δηλώσεις Ζάεφ δεν είναι ένα λάθος που διορθώνεται, αλλά είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας».