Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο υπουργικό συμβούλιο με την ομιλία του πρωθυπουργού. Εξαιρετικά πρωτότυπο είναι ότι πραγματοποιείται στην αποθήκη Γ στο λιμάνι της πόλης. « Εμείς εδώ ήρθαμε να κάνουμε δουλειά και όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν καταλαβαίνει την εργώδη προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε, ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει τη χώρα όρθια στις πιο δύσκολες στιγμές και αυτό, χάρη στην πλάτη που έβαλαν οι Έλληνες πολίτες σε αυτή την πατριωτική προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, είπε ότι κανένας ανασχηματισμός δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε μπορεί από μόνος του να δώσει λύσεις. Η νέα δομή της κυβέρνησης έρχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα και εμπόδια, από την ανεπαρκή διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και να δώσει λύσεις, σε θέματα που χρειάζονται διϋπουργική αντιμετώπιση.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς, ο κ. Παπανδρέου τους είπε η διάρκεια της παραμονής στη Θεσσαλονίκη να έρθουν σε επαφή με τους τοπικούς φορείς και να δώσουν λύσεις. Είπε ότι οι πολίτες βαρέθηκαν τα μεγάλα λόγια και φυσικά θα κάνει η κυβέρνησης ότι μπορεί αλλά η δουλειά θα γίνεται από κάτω, από τη κοινωνία. «Αυτή την αλλαγή φέρνει ο Καλλικράτης» πρόσθεσε.

«Είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών, όχι των υπουργείων μας. Δύναμή μας είναι οι δημιουργικές και οι υγιείς δυνάμεις της χώρας. Να βάλουμε τέλος σε πρακτικές του παρελθόντος σε όσα μας πλήγωσαν» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε τη λειτουργία δυο διϋπουργικών επιτροπών, μία για την ανάπτυξη και μια για θέματα κοινωνικής πολιτικής και μετανάστευσης.