Στις προσπάθειες εξορθολογισμού της οικονομικής κατάστασης του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και στις προσπάθειες ανασυγκρότησης του τομέα Καθαριότητας και προσέλκυσης τουριστών στην πόλη θα αναφερθεί ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2011.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο του απολογισμού, ο οποίος και παρουσιάζεται αυτή την ώρα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, από τη διοίκηση έγινε προσπάθεια να εξυγιανθεί η οικονομική κατάσταση στον δήμο, στο πλαίσιο του «νοικοκυρέματος», όχι μόνο εξαιτίας της υπόθεσης της υπεξαίρεσης αλλά και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Ο κ. Μπουτάρης θα επισημάνει πως με το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών ο κεντρικός δήμος κατάφερε να εξομαλύνει τη διαδικασία αποπληρωμής χρόνιων οφειλών προς διάφορους προμηθευτές.

Όσον αφορά στον τομέα της Καθαριότητας, που σύμφωνα με τη διοίκηση είχε καταρρεύσει και λειτουργούσε με αδιαφανή και αντιπαραγωγικό τρόπο, έγιναν προσπάθειες για καλύτερη οργάνωση και αλλαγή νοοτροπίας.

Ο κ. Μπουτάρης πρόκειται να αναφερθεί και στις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν κατά το πρώτο έτος της θητείας του, με στόχο την προσέλκυση τουριστών και την τόνωση της οικονομίας της πόλης.

Στις πρωτοβουλίες αυτές συμπεριλαμβάνονται τα ταξίδια σε Τελ Αβίβ και Κωνσταντινούπολη ώστε να προβληθεί η Θεσσαλονίκη ως «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι συγκεκριμένες ενέργειες οδήγησαν στο πρώτο 9μηνο του 2011 σε αύξηση των επισκεπτών από το Ισραήλ κατά 330% και από την Τουρκία κατά 63%.