«Το κλίμα κάπως αλλάζει στην Ευρώπη και αυτό είναι σημαντικό, γιατί ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τη λήψη των αποφάσεων από την τρόικα και τους εταίρους μας, είναι κρίσιμος για το μέλλον της πατρίδας μας», επεσήμανε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ.

Ο υπουργός απέδωσε την αλλαγή αυτή στο μήνυμα αποφασιστικότητας που εκπέμπει σταθερά η κυβέρνηση, εδώ και δυόμιση μήνες, να τηρήσει τις δεσμεύσεις, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Και τόνισε πως, όπως διαβεβαιώνουν οι παράγοντες της αγοράς, «έχει μεν προηγηθεί μία σημαντική απώλεια τόσο εισοδήματος όσο και εμπιστοσύνης, ωστόσο με τον ίδιο θεαματικό τρόπο, μπορεί να ακολουθήσει και μια περίοδος ανάκαμψης».

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως όλοι (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, φορείς, εργαζόμενοι και επιχειρηματικός κόσμος) έχουν πατριωτικό καθήκον να ξεπεράσουν εαυτούς και να συνεισφέρουν στον αγώνα, χωρίς υπεκφυγές.

Χαρακτήρισε, εξάλλου, ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης, την επιστροφή οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την εκταμίευση κεφαλαίων ύψους 1 δισ. προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανήγγειλε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν εξελίξεις και ως προς το αίτημα να καλύψει η ΕΤΕπ ελληνικές επιχειρήσεις, που δυσκολεύονται να κάνουν εισαγωγές.

Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, θα δοθούν τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας για τη δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με στήριξη και από ευρωπαϊκούς πόρους. Τέλος αναφέρθηκε στον προγραμματισμό δράσης του υπουργείου για την αναθεώρηση / επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, την επανεκκίνηση των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, τον ανταγωνισμό, τις εξαγωγές, την απελευθέρωση αγορών, τις τροποποιήσεις του επενδυτικού νόμου.

«Για να επιτύχουμε, πρέπει ο προγραμματισμός μας να έχει κατά το δυνατόν, τα χαρακτηριστικά της δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας. Διαφορετικά, θα επικρατήσουν οι δυνάμεις της τυφλής αγανάκτησης και του λαϊκισμού, με συνέπεια μια τεράστια εθνική καταστροφή, που θα έχει συνέπειες για όλους ανεξαιρέτως», κατέληξε ο υπουργός.

«Οδυνηρά και αδιέξοδα, αλλά αναπόφευκτα», χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τα οικονομικά μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν, επισημαίνοντας, παράλληλα, την ανάγκη να υπάρξουν αναπτυξιακά ισοδύναμα.

«Το νέο πακέτο λιτότητας πρέπει να είναι το τελευταίο που υφίσταται η κοινωνία μας», ανέφερε. «Και τούτο σημαίνει ότι χρειαζόμαστε άμεσα ένα ισοδύναμο πακέτο αναπτυξιακών μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών, που να θέτουν τις βάσεις μιας βιώσιμης ανάκαμψης. Αν η οικονομία μας δεν ξαναπάρει γρήγορα μπροστά, σύντομα θα χρειαστούν και νέα επαχθή μέτρα. Αλλά η κοινωνία μας δεν θα υπομείνει για πολύ ακόμη παθητικά τις συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης».

Ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε στη φημολογία για τις καταγγελίες για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να τιμωρήσει σκληρά τις τυχόν παρεκτροπές, αποβάλλοντας τα νοσηρά φαινόμενα από τους κόλπους του. «Όταν οι πολιτικοί απαιτούν θυσίες από τους πολίτες, οφείλουν να είναι οι ίδιοι ηθικά ανεπίληπτοι», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί άμεσα τέλος στην αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής υπόστασης της χώρας μας, διαφορετικά, όπως είπε, «δεν μπορούμε να ελπίζουμε ούτε σε ανάκαμψη ούτε σε ανάπτυξη». «Μόνο τότε θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε κεφάλαια από το εξωτερικό και χωρίς ξένα κεφάλαια, η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει», τόνισε και ζήτησε ακόμη να ολοκληρωθεί το άνοιγμα όλων των αγορών και των επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό και να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματική πρωτοβουλία, την καινοτομία και την επένδυση.