Μήνυμα στήριξης από την Γαλλία μετέφερε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας «φίλο» τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάννη Στουρνάρα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Μοσκοβισί, μετά τις συναντήσεις του με τους Έλληνες αξιωματούχους, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Γαλλίας «να μη θιγεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης», ενώ επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη «αποφασιστικότητα».

«Όλες οι προσπάθειες που στοχεύουν στην έξοδο από την κρίση έχουν τη στήριξη της Γαλλίας», υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι «η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις να μετατραπεί σε πράξεις, ώστε σύντομα να έχουμε μια συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα».

Εκ μέρους και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, κ. Μοσκοβισί μετέφερε το μήνυμα ότι «είναι σημαντικό ο ελληνικός λαός να αποκτήσει ελπίδα, αν υπάρξει δικαιοσύνη, και ανάκαμψη και αναφέρθηκε στην έκφραση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να υπάρξει “φως στο τούνελ”».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ζήτησε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες, σημειώνοντας πως «η Γαλλία ήταν πάντα στην ίδια πλευρά με την Ελλάδα, επιθυμούσε την είσοδό της στη ζώνη του ευρώ και σήμερα η Γαλλία αγωνίζεται για την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ».

Σε ερώτημα για τις κινήσεις αποχώρησης γαλλικών τραπεζών από την Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι έχει την «αντίθεση αίσθηση» ότι «οι γαλλικές επιχειρήσεις θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και να μετάσχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», ενώ τοποθέτησε τις κινήσεις αυτές στο περιβάλλον αναδιάρθρωσης που υπάρχει στην ελληνική αγορά.

«Πιστεύω ότι θα παραμείνουν και θα εμπλακούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση, αν οι πολιτικές της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πείσουν τις αγορές απάντησε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της ευρωζώνης αλλά θεωρεί θετικό ότι άρχισαν να αντιμετωπίζονται συνολικά τα προβλήματα, όπως είναι η δημιουργία του μηχανισμού ESM και η απόφαση της ΕΚΤ για επαναγορά κρατικών ομολόγων από τις χρεωμένες χώρες. Κι αυτό, όπως είπε, αποτυπώθηκε στις αγορές. Εξέφρασε την επιθυμία της Γαλλίας για συνέχιση της υλοποίησης των αποφάσεων της 28ης Ιουνίου με την τραπεζική ένωση ώστε «να πετύχουμε την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών».

«Δεν είναι εύκολο αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι στην πορεία για την ανεύρεση διαρθρωτικών λύσεων για την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «αβεβαιότητα», λέγοντας ότι αυτό «που πάνω απ΄όλα τιμωρεί την ευρωζώνη», είναι «η έλλειψη προβλεψιμότητας στον ορίζοντα», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όταν αφήσουμε την κρίση πίσω μας θα υπάρξει εμπιστοσύνη και επενδύσεις».

Τέλος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο μέλλον της Ευρώπης, που μπορεί να αποτελέσει «ένα μοναδικό μοντέλο οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Πιστεύω» τόνισε, «στο ευρωπαϊκό μοντέλο», για να καταλήξει λέγοντας ότι «η σταθερότητα και η ανάπτυξη δεν είναι δύο αντίθετες έννοιες, αλλά μπορούν να πάνε χέρι-χέρι».