Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, συναντήθηκαν σήμερα τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), ΤΕΙ (ΟΣΕΠ/ΤΕΙ) και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), οι οποίοι χθες είχαν συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, στο πλαίσιο της ανταπόκρισης των κομμάτων στο αίτημα των Ομοσπονδιών για συναντήσεις.
Η ηγεσία των καθηγητών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ανέφερε ότι βρήκε αναγνώριση της επιχειρηματολογίας της από τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, μεσούσης της εξεταστικής περιόδου, με κύριο ζήτημα την περικοπή των μηνιαίων αποδοχών των εκπαιδευτικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΠΟΣΔΕΠ, «από την πλευρά των τριών προεδρείων αναπτύχθηκαν αναλυτικά τα επιχειρήματα για τις πολλαπλές συνέπειες που θα έχουν οι προτεινόμενες από το υπουργείο Οικονομικών περικοπές στις αποδοχές μας. Τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισαν ότι:
α) το μισθολόγιο των ακαδημαϊκών δασκάλων και των ερευνητών είναι εντυπωσιακά χαμηλό, το μοναδικό από τα ειδικά μισθολόγια που δεν έχει δεχτεί καμία αύξηση την τελευταία δεκαπενταετία, δηλαδή από το 1997,
β) οι όποιες περικοπές θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στη σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού στα ελληνικά ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα τα αμέσως επόμενα χρόνια, λόγω του αυξανόμενου ρυθμού φυγής άξιων συναδέλφων προς πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού και ως εκ τούτου θα επιβραδυνθεί η έρευνα και η καινοτομία που χρειάζεται η χώρα για να βρει διέξοδο από την κρίση και να μπει σε αναπτυξιακή πορεία,
γ) οι συνέπειες στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την έρευνα θα είναι αρνητικές, μειώνοντας τις δυνατότητες απασχόλησης νέων ερευνητών καθώς και συντήρησης και ανανέωσης των υποδομών των Ιδρυμάτων -εξίσου αρνητικές θα είναι οι συνέπειες και για άλλες εισροές κονδυλίων από το εξωτερικό μέσω ερευνητικών προγραμμάτων,
δ) η οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων λειτουργών της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας θα γίνει δραματική με τις επιπρόσθετες περικοπές στις συντάξεις στις οποίες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση.
Έγινε αποδεκτό από όλους ότι με τις προτεινόμενες μειώσεις υποτιμάται πλήρως η αξία του παραγόμενου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, ενώ είναι ανάγκη η ελληνική Πολιτεία να τοποθετηθεί ως προς την αποτίμηση της εργασίας που χρειάζεται για την παραγωγή της ίδιας της γνώσης από τους ακαδημαϊκούς δασκάλους και ερευνητές της χώρας».