Εν μέσω ενός έντονου παρασκηνίου και καταγγελιών για χρηματισμό βουλευτών, το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας. Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ψηφοφορία διεξήχθη μετά από 11 ώρες διακοπής της συνεδρίασης, στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές κινήσεις, αποτέλεσμα των οποίων ήταν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ να καταφέρει να βρει τους οκτώ βουλευτές που χρειαζόταν από την αντιπολίτευση ώστε μαζί με τους 72 δικούς του βουλευτές να φτάσουν στον «μαγικό» αριθμό 80. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ζάεφ δήλωνε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. «Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε. Είχε προηγηθεί οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο της ΠΓΔΜ, 1TV, ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατάφερε να εξασφαλίσει το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών που συμπληρώνουν την αναγκαία πλειοψηφία των 2/3 για τις συνταγματικές τροποποιήσεις στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών
Αναστάτωση προκάλεσαν, πάντως, οι δηλώσεις που έκανε ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ, με δηλώσεις ενώπιον δημοσιογράφων. Όπως μετέδωσε το site των Σκοπίων republika.mk ο γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE καταγγέλλει προτάσεις χρηματισμού βουλευτών για να αποκτηθούν τα απαραίτητα 2/3 της Βουλής. Σύμφωνα με την καταγγελία του, «δύο εκατομμύρια προτάθηκαν σε έναν βουλευτή, ενώ σε άλλους δύο έγινε πρόταση ενός εκατομμυρίου αλλά και 250.000 ευρώ αντίστοιχα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μποσνιακόφσκι έσπευσε άμεσα να διαψεύσει τις καταγγελίες και σύμφωνα με το πρακτορείο Mia έγραψε ότι «ο Ζόραν Ζάεφ αρνείται κατηγορηματικά τις πράξεις που του αποδίδουν μέσω λανθασμένων δημοσιευμάτων του Kurir και του Republika και τα οποία μιλούν για δωροδοκίες και εκβιασμούς».
Συγχαίρει ο Τσίπρας, ο Καμμένος μιλά για χρηματισμούς
«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας!» αναφέρει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε άλλο κλίμα ήταν το μήνυμα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Πάνος Καμμένος σε ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε τα εξής: «Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι». O Μποσνιακόφσκι απάντησε στον Πάνο Καμμένο, σημειώνοντας: «Αγαπητέ κύριε Καμμένε, ενημερωθείτε παρακαλώ, ότι έχετε ήδη μοιραστεί fake news, τα οποία έχουν επίσημα διαψευσθεί από την Κυβέρνησή μας. Στο πνεύμα της δημοκρατίας και της καλής διπλωματίας ας δουλέψουμε για την φιλία μεταξύ των χωρών μας».