Οι πολίτες καλούνται για πρώτη φορά να ψηφίσουν τους νέους θεσμούς και να πουν «ναι» στις αλλαγές για την αναμόρφωση της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του κόμματος για τους μεγάλους δήμους και τις Περιφέρειες.
Στην τοποθέτησή του, η οποία δεν είχε προγραμματιστεί, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι ερχόμενες εκλογές δεν αποτελούν συνήθη αναμέτρηση, εξηγώντας ότι με τον «Καλλικράτη» αλλάζει η σχέση κράτους-πολίτη και γίνεται μια «επανάσταση υπέρ του πολίτη, της περιφέρειας, του αυτονόητου».
Σημείωσε μάλιστα ότι μοναδική προϋπόθεση για την επίτευξη αυτής της επανάστασης, είναι «να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα να εκλεγούν εκείνοι που πιστεύουν αυτή την προοπτική της αλλαγής της Ελλάδας και της αυτοδιοίκησης, εκείνοι που και έχουν γνώση και μπορούν και πιστεύουν αυτές τις προοπτικές».
Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι μιλά για «ευρύτερες κοινωνικές, πολιτικές δυνάμεις», κάτι που, όπως συμπλήρωσε, αποτυπώθηκε και στις επιλογές που ανακοινώθηκαν.
Αναφερθείς στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανθρώπους που και μπορούν και αξίζει να σηκώσουν στις πλάτες τους αυτή τη μεγάλη αλλαγή και σημείωσε ότι από την επιτυχία τους στις εκλογές θα εξαρτηθεί εάν θα πάει μπροστά η Ελλάδα.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για εκείνους που ανεύθυνα καταστροφολογούν και εκείνους που με κόπο και ευθύνη χτίζουν, εκείνους που θέλουν να μείνουν τα πάντα ίδια και από την άλλη εκείνους που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει δίλημμα και πως η απάντηση είναι η αλλαγή της χώρας.
Χαρακτήρισε, δε, «μεγάλη ιστορική ευκαιρία» τη συμμετοχή του λαού της τοπικής κοινωνίας και των νέων στην αναμόρφωση του κράτους, την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος πρόνοιας, το άνοιγμα του εκπαιδευτικού συστήματος, την καινοτόμο ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας στα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι παρόλο που μπορεί να διαφωνεί με ορισμένες από τις απόψεις που εξέφρασαν στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου, ταυτίζεται «με την αγωνία όλων να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα και ιδιαίτερα να προασπίσουμε τους αδύναμους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και εργαζόμενους και εκείνους που πολλές φορές πλήττονται από αυτή την κρίση χωρίς να ευθύνονται».
«Το σύνθημα «πρώτα ο πολίτης» μας καθοδηγεί και με την πρώτη δυνατότητα ανάκαμψης θα ενσκύψουμε στα προβλήματα του αδύναμου, να τον βοηθήσουμε να συμπαρασταθούμε και να υπάρξει σιγουριά», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι και αυτά που έχουμε σήμερα, με τον προϋπολογισμό και την «τεράστια» υποχρέωση προς τους δανειοδότες μας, θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να πιάσουν τόπο.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι για την κυβέρνηση «συμμετοχή σημαίνει ότι αυτό που φτιάχνουμε είναι κοινό κτήμα, ώστε όταν ο πολίτης πληρώνει φόρο να γνωρίζει ότι αυτό είναι για το δικό του σπίτι, το δικό του καλό, τις δικές του επιλογές, το δικό του μέλλον».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «σε κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει η μαγική λύση που θα επεξεργαστεί μια πεφωτισμένη γραφειοκρατία σε κάποιο υπουργείο, ούτε βέβαια σε μακρινά γραφεία στις Βρυξέλλες ή αλλού» και ότι «εμείς είμαστε οι κυρίαρχοι της τύχης μας».
Κάνοντας λόγο για τις εργασίες της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «36 χρόνια το ΠΑΣΟΚ προχωρά μες στις αρχές του, αλλά αλλάζει για να μπορεί να τις υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τις τρεις αυτές μέρες αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι το Κίνημα είναι δύναμη πρωτοπορίας, φορέας διαλόγου και επεξεργασίας καινοτόμων ιδεών, αλλά και ότι υπηρετεί αξίες και καθοδηγείται από αρχές που φωτίζουν το δρόμο ακόμα και όταν βρισκόμαστε στις πιο σκοτεινές συνθήκες, όπως αυτές που πέρασε η χώρα τον τελευταίο καιρό.
Υποστήριξε ακόμη ότι ποτέ άλλοτε η παρτίδα μας δεν είχε βρεθεί σε τόσο μεγάλο κίνδυνο και δεν ήταν τόσο μεγάλη η απειλή, τονίζοντας ότι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ, «όχι μόνο γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει η ιστορικότητα της στιγμής που ζούμε και να νιώθουμε υπερήφανοι γιατί κάναμε το καθήκον μας αποτρέποντας μια βέβαιη καταστροφή, αλλά και διότι αυξάνει η κρισιμότητα της στιγμής το βάρος της ευθύνης μας».