«Η καλυτέρευση της ζωής των λαών μας είναι ο στόχος της δυναμικής ανάπτυξης Ελλάδας- Ισραήλ» τόνισε ο Κ. Παπούλιας κατά τη διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
«Αυτή η δυναμική ανάπτυξη Ελλάδας- Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Στόχο έχει την καλυτέρευση της ζωής των λαών μας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο πλαίσιο της διευρυμένη συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, με τις αντιπροσωπείες των δύο κρατών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του Σιμόν Πέρες στην Αθήνα, αναφέροντας ότι αυτή «υποδηλώνει τις εγκάρδιες και καλές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, οι οποίες αναπτύσσονται δυναμικά σε πολλούς τομείς αμοιβαίου οφέλους» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ορίτ Νικέντ στην αντιπροσωπεία του κ. Πέρες, καθώς «η ελληνική γη έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και η αγροτική τεχνολογία του Ισραήλ θα μας βοηθήσει να πενταπλασιάσουμε ή και να δεκαπλασιάσουμε την αγροτική μας παραγωγή», ενώ η πρόοδος στην αφαλάτωση θα ήταν μια απελευθέρωση για τα νησιά μας.
Γνωρίζοντας δε την ιδιαίτερη αδυναμία του κ. Πέρες για την επιστήμη, ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι και το Ισραήλ και η Ελλάδα διαθέτουν εξαιρετικούς επιστήμονες, αναφερόμενος και στους Έλληνες επιστήμονες που δούλεψαν στο μεγάλο πείραμα του Cern.
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια για την υποδοχή και τα καλά του λόγια. «Στον κόσμο μας αντί για εχθρούς ήρθαν κίνδυνοι. Και θα έλεγα, ότι πλέον δεν έχουμε κοινούς εχθρούς αλλά έχουμε κοινούς κινδύνους», είπε και αναφέρθηκε στην μεγάλη τρομοκρατική ενέργεια στην περιοχή του Σινά με θύματα 15 αιγύπτιους αστυνομικούς.
«Είτε το θέλουμε είτε όχι, τόσο σε μας όσο και στην Αίγυπτο, υπάρχει αυτός ο μεγάλος κίνδυνος της τρομοκρατίας. Και θα έλεγα ότι η βάση σήμερα της τρομοκρατίας είναι το Ιράν. Και γι’ αυτό βλέπουμε στην ηγεσία του Ιράν τον πυρήνα της τρομοκρατίας. Πέρα από την ειρήνη που υπάρχει ανάμεσα σε μας και την Αίγυπτο, θα πρέπει να υπάρξει και συνεργασία για την ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Πέρες προσθέτοντας πως «κάθε χώρα καταλαβαίνει σήμερα ότι πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στην τρομοκρατία και στον τουρισμό».
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, εκφράζοντας την ιδιαίτερη σημασία που δίνει στην επιστήμη ως βασικό μοχλό ανάπτυξης στη νέα εποχή, είπε πως σήμερα «έχουμε ένωση διαφορετικών ανθρώπων με έναν κοινό στόχο: να επιτρέψει στη νεολαία να συνεχίσει» και προσέθεσε:
«Είμαστε εδώ, λοιπόν, για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας, που να βασίζεται στην πολιτική της ειρήνης, στην πρόοδο της επιστήμης, στις πραγματικές πολιτιστικές ανταλλαγές και στην ανάπτυξη».
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, ο κ. Πέρες είπε «αυτό εμένα δεν μου κάνει καμιά εντύπωση, διότι τον καιρό που ήμουν πρωθυπουργός, ο πληθωρισμός στη χώρα μου είχε φτάσει 400%» και σημείωσε ότι με πάρα πολύ σκληρά μέτρα ο ίδιος έδωσε τη μάχη αυτή. «Όταν υπάρχει κρίση όλοι νομίζουν ότι έρχεται η συντέλεια του κόσμου. Όμως, αυτό που έρχεται είναι το τέλος της κρίσης, όχι και το τέλος του κόσμου. Άρα λοιπόν, βλέποντας την κρίση, εγώ δεν φοβούμαι. Πιστεύω ότι θα είναι μία δυνατότητα για να ξεπεραστεί αυτή. Και είναι καλύτερα να υπάρξει μια οδύνη με σκοπό τη διάσωση, παρά να υπάρχει ένας πόνος που θα συνεχίζει», είπε και κατέληξε:
«Νομίζω ότι αυτές οι σχέσεις θα βοηθήσουν προς το καλό του λαού σας και του λαού μου- και βεβαίως θα προχωρήσουμε με αυτό το στόχο. Πρέπει να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας στον επιστημονικό τομέα».