Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, αναφορικά με τα αίτια και τις συνθήκες της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.
Ο βουλευτής, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Κώστα Κρεμμύδα, συγκέντρωσε και συνυπέβαλε δεκάδες δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για λάθη και ολιγωρίες στη διαχείριση της κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολόπουλος απευθύνει τα εξής ερωτήματα:
«1. Υπήρχαν σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιάς στον βαθμό 4, όπως χαρακτηρίστηκε αυτή; Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν εκκένωση περιοχών και εάν ναι, ποιός εισηγείται, πότε χρονικά και πως υλοποιείται η εκκένωση, με δεδομένο ότι υπήρξε έγκαιρη εκκένωση κατασκηνώσεων κλπ, αλλά και ποιος ήταν αρμόδιος να εκτελέσει αυτά, πλην δεν εκτέλεσε;
2. Ποιες υπηρεσίες, δηλαδή Πυροσβεστική, Περιφέρεια, Δήμοι καταρτίζουν και εφαρμόζουν αντιπυρικά σχέδια και ποιά φυσικά πρόσωπα στις υπηρεσίες αυτές είχαν αρμοδιότητα να εφαρμόσουν και τα σχέδια αυτά και ενδεχομένως σχέδιο εκκένωσης;
3. Είναι ακριβές ότι δεν δόθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης των περιοχών ή ότι αυτή δόθηκε, εν πάσει περιπτώσει, καθυστερημένα και ποιος είναι ο υπαίτιος, την στιγμή μάλιστα που ο Δήμαρχος Ραφήνας κ. Βαγγέλης Μπουρνούς κατήγγειλε περί πλαστογραφίας εγγράφου αναφορικά με την μη εκκένωση της περιοχής;
4. Ποιος εισηγήθηκε την τροπολογία με την οποία ακυρώθηκαν οι κατεδαφίσεις για τις οποίες έκανε σχετική και βαρύτατη καταγγελία ο πρώην Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιτζής, τον οποίο οπωσδήποτε πρέπει να καλέσετε, διότι με αυτά που είπε περιέγραψε ποινικές ευθύνες πολιτικών και αυτοδιοικητικών προσώπων για την εκατόμβη των νεκρών;».
Ο Νίκος Νικολόπουλος ζητά να γίνει έρευνα με την μορφή του κατεπειγόντος και πρότεινε ως μάρτυρες, δημοσιογράφους και τους πρωταγωνιστές- επιτελείς των φορέων, που ήταν επιφορτισμένοι με τον συντονισμό και την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο, ο ανεξάρτητος βουλευτής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Κατέθεσα προ ολίγου την μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως είχα δεσμευτεί, με πρόθεση να συνεισφέρω στη διερεύνηση των ευθυνών, που οδήγησαν σε τραγικό και άδικο θάνατο 100 περίπου συμπατριώτες μας.
Έντεκα χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας, αισθάνομαι σα να μην πέρασε ούτε μια ημέρα. Τίποτα δεν διδαχθήκαμε και τίποτα δεν κάναμε για να μην βιώσουμε πάλι εκείνο το δράμα.
Γι’ αυτό, δυστυχώς, σήμερα ζούμε ένα παρόμοιο δράμα…
Μας πνίγει ή μας καίει η γραφειοκρατία αφενός και η ατιμωρησία αφετέρου. Μετά από χρόνια, οι υπεύθυνοι της καταστροφής στην Ηλεία εισέπραξαν 225 χρόνια φυλάκισης. Μόνο που ουδείς βρέθηκε πίσω από τα σίδερα της φυλακής! Από την άλλη πλευρά, η αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Φορείς και υπηρεσίες είναι σα να κινούνται μέσα σε έναν λαβύρινθο συγκεχυμένων αρμοδιοτήτων, ευθυνών και ανευθυνότητας, με συνέπεια να μην λαμβάνονται γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις.
Τι άλλο πρέπει να συμβεί σε τούτο τον πολύπαθο τόπο, μέχρι να καταλάβουμε ότι πρέπει επιτέλους να «σπάσουμε» τις χειροπέδες της γραφειοκρατίας;
Και τι άλλο πρέπει να υποστούμε, μέχρι ν’ αντιληφθούμε ότι το αυθαίρετο που χαιρόμαστε σήμερα, αύριο μπορεί να μετατραπεί σε τάφο;
Θέλω, να πω ότι η προσαρμογή στη νομιμότητα, η επιδίωξη να ζήσουμε σε μια «άλλη» Ελλάδα, είναι μονόδρομος που θα ωφελήσει όλους μας μεσομακροπρόθεσμα. Επί του παρόντος, όμως, ο καταλογισμός ευθυνών πρέπει να είναι αποτέλεσμα αντικειμενικής έρευνας που οφείλει να λαμβάνει υπ’ όψη τα πάντα: από τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί και την ανοχή σε αυτές μέχρι τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η φωτιά επιχειρησιακά.
Στην κοινωνία υπάρχει πραγματικός πόνος, θυμός, απόγνωση, πένθος, απορίες και ξεροκέφαλα ερωτηματικά που απαιτούν απαντήσεις.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος δεν θα σταματήσει να τα αναδεικνύει μέχρις ότου δοθούν απαντήσεις που θα αποτελούν σύννομες, σωτήριες και οριστικές λύσεις».