«Στο πεδίο του χώρου της εργασίας θα είμαστε αυτοί, που θα κριθούμε με βάση τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2014», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ο κ. Νεφελούδης διευκρίνισε ότι τα εργασιακά θέματα είναι σε διαδικασία υλοποίησης «σε ό,τι περίπου είχαμε πει σαν υπουργείο Εργασίας», όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για σειρά από παρεμβάσεις στον χώρο των προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. «Βασικός μας εχθρός», υπογράμμισε, «είναι η αντιμετώπιση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, το πακέτο που αφορά τη μαύρη εργασία, την ενίσχυση της αξιοπρέπειας στην εργασία και με το νομοσχέδιο που έγινε νόμος τις προηγούμενες ημέρες κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα για το σύνθημα “η νομιμότητα συμφέρει”».
Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε στις τιμωρίες που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους χωρίς να τους έχουν δηλώσει, λέγοντας: «Αν κάποιος απασχολεί έναν άνθρωπο αδήλωτο και “τσιμπηθεί” από το ΣΕΠΕ που κάνει συστηματικούς και αμείλικτους ελέγχους στις επιχειρήσεις, θα κληθεί να πληρώσει αμελλητί 10.550 ευρώ, ενώ αν δεν τον έχει αδήλωτο δεν θα πληρώσει τίποτε. Αν επαναληφθεί αυτή η διαδικασία της παραβατικότητας θα διπλασιαστεί το πρόστιμο και επίσης θα έχει πρόβλημα σε σχέση με τη συναλλαγή του με το δημόσιο για επιδοτήσεις, γιατί εμείς το κόψαμε αυτό. Δεν συμφέρει να έχει νόμιμο τον εργαζόμενο; Δεν συμφέρει να απαλλαγεί και από τη διαδικασία του προστίμου ενδεχομένως και από ένα μεγάλο μέρος του, δηλώνοντας έστω και τώρα τον εργαζόμενο;».
Σε ό,τι αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον κατώτατο μισθό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας διευκρίνισε ότι υπάρχουν απτά αποτελέσματα σε σχέση με το πώς έχει επηρεάσει τον εργασιακό χώρο -και εν μέρει τον εργοδοτικό- η υπόθεση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επιχειρησιακές, ομοιοεπαγγελματικές ή κλαδικές, που είναι κατά πολύ πάνω από τα 586 ευρώ και αρκετά πάνω από τα 751 ευρώ. Αυτό διαμορφώνει ένα κλίμα σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Εμείς συμφωνήσαμε ήδη και στον μηχανισμό με τον οποίο θα επεκτείνεται μία κλαδική σύμβαση» τόνισε.
Αναφερόμενος στην πολιτική του υπουργείου για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, επεσήμανε ότι η στρατηγική για 2017-20 κεντρικό στόχο έχει τη σύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. «Είναι τραγικό μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα τόσα χρόνια να ασχολείται με τα θέματα υγείας και ασφάλειας εμβαλωματικά και να μην έχει εθνικό σύστημα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, που να είναι διοικητικά οργανωμένο, να εμπεριέχεται μέσα σε αυτό η διοικητική αποτύπωση συνεργασίας υπουργείων.
Δεύτερο θέμα και προτεραιότητα μεγάλη είναι η δημιουργία φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου. Θέλουμε να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου έως αρχές του 2019 τη μελέτη για τη σύσταση του φορέα, πιστεύουμε ότι θα εξοικονομήσει 1-1,5 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό σύστημα σε επίπεδο δαπανών για τα θέματα αυτά, που είναι πάρα πολύ σημαντικό αν υπολογιστεί ότι το 2016-17 έπρεπε να κόψουμε 1,8 δισ. από την ασφαλιστική δαπάνη, τη συνταξιοδοτική».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις εξελίξεις στην υπόθεση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Καρυπίδη, ο κ. Νεφελούδης σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη πάρα πολύ συστηματικά η διαδικασία των ελέγχων όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων του. «Θα προχωρήσουμε και προχωράμε πάρα πολύ οργανωμένα. Η υπόθεση Καρυπίδη σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μία κραυγαλέα υπόθεση της ακραίας παραβατικότητας στην επιχειρηματικότητα».