Στη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που λειτουργεί σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, θα είναι το κατεξοχήν όργανο διαχείρισης κρίσεων και θα έχει ρόλο στην πρόληψη, την αποτροπή και αν χρειαστεί και την αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Στο Συμβούλιο θα συμμετέχουν ανώτατοι επιτελείς και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί.
Παράλληλα, θα διαμορφωθούν, από το υπουργείο, νέα δεδομένα στην επιχειρησιακή και οργανωτική σχεδίαση. Όπως εξήγησε κ. Παναγιωτόπουλος, στόχος είναι με το νέο εθνικό σχεδιασμό να οδηγηθούμε σε λιγότερες δαπάνες, αλλά σε πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα και σε μείωση του λειτουργικού κόστους των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Σε κάθε περίπτωση κοινός παρονομαστής είναι να κρατήσουμε ψηλά το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε ότι προχωρά η αναδιοργάνωση των επιτελείων, ο ανασχηματισμός μονάδων, η κατάργηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων που δεν είναι απαραίτητες και αναγκαίες, η ανάπτυξη συστήματος ελέγχου των επιχειρήσεων και η εκπόνηση νέας εγκυκλίου αμυντικού σχεδιασμού.
Αναφερόμενος στον τομέα των εξοπλισμών και δαπανών, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι θα συνεχιστεί περαιτέρω ο εξορθολογισμός και εκ νέου ο προσδιορισμός των αναγκών, οι οποίες θα κρίνονται ανάλογα με τον σκοπό και την απειλή. Σύντομα θα πάει στη Βουλή νέος νόμος για τις προμήθειες με στόχο περισσότερη διαφάνεια. «Όλα θα γίνονται στο φως, υπό απόλυτη διαφάνεια και υπό την άμεσο έλεγχο των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής», όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Δεν υπήρξε ονομαστική αναφορά κ. Παναγιωτόπουλου στα ειδικά μισθολόγια. Όμως, ο υπουργός περιέγραψε τις προθέσεις να μην υπάρξουν νέες μειώσεις, λέγοντας ότι «οι αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μειώθηκαν σημαντικά και οδήγησαν σε δύσκολη καθημερινότητα τους ίδιους και τις οικογένειές τους». Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ για να αντληθούν πόροι που είναι αναγκαίοι και ανέφερε: «αντιλαμβάνομαι πλήρως τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τους αξίζει δημόσιος έπαινος».
Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει ισχυρή μερίδα της ιθύνουσας πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της γειτονικής μας χώρας, που έχει κάνει την επιλογή να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» για να προειδοποιήσει ότι «η Ελλάδα δεν έχει παρά να αντιτάξει σε αυτή την στάση ισχυρή δύναμη αποτροπής».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η κρίση δεν πρέπει να μετατραπεί σε κρίση εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας της χώρας και εξήγγειλε αναβαθμισμένη συμμετοχή της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς, αναβάθμιση στις σχέσεις με χώρες της Ευρώπης που έχουμε αμυντικές σχέσεις, όπως η Γερμανία, με χώρες, επίσης, εκτός ΕΕ, αλλά και με παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδας όπως οι ΗΠΑ.
Επίσης, αναφέρθηκε στην αμυντική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ με τρόπο που δεν θα αλλάξουν οι σχέσεις της χώρας με τις Αραβικές χώρες.