Τους εννέα πυλώνες της πολιτικής της νέας κυβέρνησης παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων απόψε στη Βουλή.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο λαός χρειάζεται τέσσερα πράγματα: αλήθεια προοπτική, ελπίδα και κουράγιο. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πει την αλήθεια.
«Είμαστε έτοιμοι για όλες τις μάχες», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά πρέπει «να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε το προφανές».
Ο πρωθυπουργός τόνισε το στοιχείο της ενότητας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και εθνικής ευθύνης, ενώ χαιρέτισε το σχηματισμό της κυβέρνησης, την αποφασιστικότητα και το θάρρος των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία κυβέρνηση με χρονικό ορίζοντα τετραετίας και με στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να διορθώσει τα λάθη και να καλύψει το χαμένο χρόνο.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην περιπέτεια που είχε με την υγεία του, λέγοντας ότι «πολύ σύντομα θα έχω πλήρως ξεπεράσει το πρόβλημα».
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς επισήμανε όσα αναφέρει το πρόγραμμα σύγκλισης των τριών κομμάτων, τα οποία, όπως είπε, ισχύουν απολύτως και αποτελούν πυξίδα των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά και δεσμεύσεις σε βάρος τετραετίας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός:
Πρώτον, θα δώσουμε έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις. Κι όπου χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για να τις επισπεύσουμε, θα την πάρουμε.
Δεύτερον, η κυβέρνηση θα προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις «και όπου χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για τις επισπεύσουμε θα την κάνουμε». Επίσης, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι θα προωθηθούν οι αποκρατικοποιήσεις που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές υποχρεώσεις, κυρίως το λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας σε όλη την έκταση, τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ, δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυχείων, περιβαλλοντικές ρήτρες. Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «δεν τις βλέπουμε ταμειακά, αλλά αναπτυξιακά», ενώ «όποιος αναλάβει θα πρέπει κάνει επενδύσεις».
Τρίτον: Αποκρατικοποίηση εταιριών υδάτων.
Τέταρτον: Συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, με παρουσία δημόσιας αρχής εποπτείας ελέγχου.
Πέμπτον: Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας δημοσίου, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται επενδυτικό όχημα ειδικού σκοπού για την περιφέρεια από Φάληρο ως Σούνιο. Καθορισμός χρήσεων γής και συντελεστών δόμησης, ώστε να δημιουργηθούν υπεραξίες γης. Αντίστοιχες ενέργειες θα γίνουν σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση περιμένει μεγάλα έσοδα από τις ενέργειες αυτές.
Επίσης, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «δε μπορούμε εμείς να προσπαθούμε να προωθήσουμε επενδύσεις και ξένοι να υπονομεύουν αυτό που εμείς προσπαθούμε να πετύχουμε. Αυτό πρέπει να σταματήσει.»
Έκτον: Ξεμπλοκάρισμα 12 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την Ελλάδα, από το οποίο πρέπει να εκταμιευτούν τα κονδύλια
Έβδομον: Κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του δημοσίου. Υπάρχει κατάλογος πολλών δεκάδων οργανισμών που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν, ενώ πριν το τέλος του έτους θα υπάρξει απόφαση για περισσότερους.
Όγδοον: Στήριξη της ρευστότητας ώστε να επιστρέψουν καταθέσεις. Δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους ηλεκτρονικούς κατοίκους της χώρας. Με ειδική νομοθετική ρύθμιση όσοι δεν δήλωσαν έσοδα θα έχουν τη δυνατότητα να τα δηλώσουν. Αυτό δεν θα αφορά τους πολιτικούς και όσους άσκησαν δημόσια εξουσία.
Έννατον: Καταπολέμηση της σπατάλης. Διοικητική μεταρρύθμιση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Μόνιμος μηχανισμός συντονισμού των υπουργείων, με ανώτατο αξιωματούχο επικεφαλής σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης. Διυπουργική για προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Επίσης, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «Θα επισπεύσουμε διαδικασία συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο ώστε να έχει ολοκληρωθεί σε ένα ενάμισι χρόνο».