Ξεκινά σήμερα το απόγευμα η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η συζήτηση αναμένεται να αρχίσει με την ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία θα είναι πιο σύντομη από το σύνηθες, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάρρωσης μετά την εγχείριση στο μάτι του.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων έχει απασχολήσει έντονα τις τελευταίες ημέρες τους συμμετέχοντες εταίρους στην κυβέρνηση, οι οποίοι έχοντάς τες στο τραπέζι κατέληξαν μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Στο μικροσκόπιο φυσικά και της Τρόικας αναμένεται να τεθούν οι προγραμματικές δηλώσεις, οι οποίες όπως φαίνεται θα βάλουν ως άμεσο στόχο την έναρξη των αποκρατικοποιήσεων των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, των Κρατικών Λαχείων και των τριών θυγατρικών της Αγροτικής Τράπεζας (ΣΕΚΑΠ, Βιομηχανία Ζάχαρης, Γαλακτοκομική Δωδώνη).

Έχει ήδη διαμορφωθεί η κοινή κυβερνητική ατζέντα που επικεντρώνεται στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που περνούν και μέσα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (όχι νέοι φόροι ή περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% κ.λπ.).