Το διαζύγιο είναι πλέον γεγονός για Το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής. Η εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη για αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, έγινε δεκτή με ευρεία πλειοψηφία από το ανώτατο όργανο του κόμματος, καθώς 97 στελέχη ψήφισαν υπέρ, ενώ «κατά» ετάχθησαν 16. Πέντε στελέχη ψήφισαν λευκό. Ως εκ τούτου το Ποτάμι από σήμερα ανεξαρτητοποιείται από το ΚΙΝΑΛ και ακολουθεί αυτόνομη πορεία.
Η πρόταση του επικεφαλής του κόμματος Στ. Θεοδωράκη, η οποία και έγινε δεκτή, προβλέπει συνέδριο τον ερχόμενο Οκτώβριο για την έγκριση πολιτικών θέσεων, την πολιτική συνεργασιών με δυνάμεις που κινούνται στο ίδιος μήκος κύματος, αλλά και εκλογή νέων ηγετικών οργάνων, κάτι που σημαίνει πως θα ζητήσει την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος.
Όσον αφορά τις συνεργασίες ο κ. Θεοδωράκης, επανέλαβε όσα είχε πει με δημόσιες τοποθετήσεις του τις προηγούμνες μέρες, διαψεύδοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι «υβριστικό να λέγεται ότι το Ποτάμι θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση».
Παράλληλα ο πρόεδρος του Ποταμιού έκανε σφοδρή κριτική στη ΝΔ που «μοιάζει στριμωγμένη στη δεξιά πλευρά του χάρτη».
Όπως είχε προαναγγείλει μέσω παρεμβάσεων, υπέρ της παραμονής στο ΚΙΝΑΛ τάχθηκε ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Καρκατσούλης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Παναγιώτης Βλάχος, της κίνησης «Μπροστά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος στόχος που θέτει ο κ. Θεοδωράκης είναι το Ποτάμι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ένα κομμάτι πολιτών που κινούνταν στο φιλελεύθερο Κέντρο.
Σε περιδίνηση όμως βρίσκεται και το Ποτάμι, μετά την απόφαση για αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής, καθώς ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτες αποσχιστικές τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη.
Συγκεκριμένα, η πολιτική κίνηση «Μπροστά», η οποία συνεργάστηκε με το Ποτάμι τα τελευταία τρία χρόνια, ανακοίνωσε την αποχώρηση από το κόμμα και την παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής.
Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού, έπειτα από εισήγηση του κ. Θεοδωράκη, αποφάσισε την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής και τη διεξαγωγή συνεδρίου τον προσεχή Οκτώβριο.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Κινήματος, το οποίο σε ανακοίνωσή του, επεσήμανε ότι «προχωράμε μπροστά με όσους μπορούν και θέλουν».
Έπειτα από την απόφαση του Ποταμιού να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής ήρθε απάντηση. «Αμφιθυμίες, μπρος πίσω και μετέωρα βήματα δεν βοήθησαν. Προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Και προστίθεται: «Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και του ρόλου μας. Το εγχείρημα δύσκολο, η ευθύνη όμως ακόμη μεγαλύτερη».
Το ΚΙΝΑΛ επίσης σημειώνει: «Όποιος υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι σίγουρο ότι θα κριθεί από τον κόσμο της παράταξης. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι το κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών του που αποτελούν τους μόνους αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του. Ενώσαμε τον κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο. Στόχος μας ο αυτόνομος πρωταγωνιστικός μας ρόλος, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.
«Προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν», σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής.