Η 3η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στη Ρόδο έληξε με την καθιερωμένη συνέντευξη-αποτίμηση των εργασιών από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, ο υπουργός ανέφερε ότι ο σκοπός της διάσκεψης, που διαπνέεται από εκείνο που είθισται να ονομάζουν οι συμμετέχοντες «πνεύμα της Ρόδου», είναι να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή με θετική ενέργεια και όχι με γκρίνια και να καταβληθούν επί τη βάσει του διαλόγου προσπάθειες για εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά αυτές οι έννοιες να γίνονται κατανοητές ως αποτέλεσμα μίας ήπιας ισχύος και στη βάση ότι αυτή η περιοχή της Μεσογείου αποτελεί μία ιστορική και γεωγραφική συνέχεια.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως την ιδέα για ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας την εμπνεύστηκε όταν αντίκρυσε στο μουσείο του Ριάντ, στη Σαουδική Αραβία, εκθέματα 5.000 χρόνων από την Ελλάδα, μία τρανή απόδειξη των εμπορικών σχέσεων και δεσμών με τις χώρες της περιοχής.
Όπως ενημέρωσε, στο κείμενο συμπερασμάτων της Διάσκεψης, που μελετήθηκε από όλους, εκφράζεται η βούληση για να θεσμοθετηθεί μία οντότητα, δομή και φόρουμ, που θα προάγει τη διπλωματία και τον διάλογο και θα προκρίνεται μία σειρά από πρωτοβουλίες. Η αρχή έγινε με τη συνάντηση νέων διπλωματών, με αντικείμενο την ενεργειακή συνεργασία και τις διπλωματικές αρχές.
Παράλληλα, εξετάστηκε η συνεργασία των αρχών δορυφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας και η δημιουργία ενός δικτύου σημείων επαφής μεταξύ των χωρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα στη σύμφωνη άποψη των χωρών ότι είναι εκείνες που πρέπει να έχουν την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στην περιοχή. Όπως τόνισε, η δυσκολία είναι πως τρίτες δυνάμεις δημιουργούν προβλήματα, όπως στην περίπτωση των βομβαρδισμών στη Λιβύη και τη Συρία, με αποτέλεσμα να υφίστανται τα αρνητικά αποτελέσματα οι λαοί τους και τα κράτη υποδοχής των κυμάτων μετανάστευσης.
Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε κοινές δράσεις και κοινή διάταξη, ενώ μεγάλη σημασία δίνεται στη «θεσμική αποκρυστάλλωση» της Διάσκεψης της Ρόδου.
Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τα αποτελέσματα των επιμέρους διμερών υποθέσεων στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως, αντιθέτως με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντίτμαρ Μπουσάτι, περιστράφηκε στους τρόπους, με τους οποίους η Ελλάδα δύναται να προωθήσει στην ΕΕ θέματα που αφορούν την Αλβανία. Όπως αποσαφήνισε, υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη, οι οποίες, αντίθετα με όσα αφήνονται να εννοηθούν, αντιτάσσονται στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της γείτονος, αλλά και της πΓΔΜ, στην ΕΕ.
«Αυτό αποτελεί απόδειξη το πόσο έξω πέφτουν αυτοί οι κακοπροαίρετοι σχολιαστές και ημιγνώστες, και ευτυχώς είναι ολίγοι, που πιστεύουν ότι έγινε κάποια ανταλλαγή ανάμεσα στα οικονομικά μας και στα θέματα διεθνούς πολιτικής. Αυτό μάλλον δείχνει άγνοια του τι συμβαίνει, γιατί, θα ξέρατε, υπάρχει μία επιστολή Δανίας, Λουξεμβούργου, Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας, που λένε πως υπάρχει πρόβλημα για την ένταξη αυτών των κρατών στην ΕΕ και ορισμένες από αυτές έχουν πρόβλημα και για το ΝΑΤΟ. Συνεπώς, χώρες που δεν έχουν καμία διάθεση να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση δεν είναι διατεθειμένες να μας κάνουν χατίρια για τη στήριξη στην οικονομική μας πορεία» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.
Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, υποστήριξε ότι από την προηγούμενη Παρασκευή έχει στείλει προς ΕΕ και ΝΑΤΟ η πρώτη σχετική επιστολή για την πρόσκληση της γείτονος προς ένταξη, στην οποία όμως τονίζεται η αιρεσιμόητα της όποιας συμφωνίας σε περίπτωση που τα Σκόπια δεν εκπληρούν τους όρους που προβλέπονται (στη συμφωνία).
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η πρώτη πράξη από πλευράς των γειτόνων επιτελέσθηκε με την κύρωση, από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, της συμφωνίας και του απεστάλη η σχετική επιστολή, ανοίγοντας τον δρόμο για υπογράψει την Κυριακή 24 Ιουνίου και να παραδώσει τη Δευτέρα 25 Ιουνίου, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τις επιστολές που προβλέπονται από το Άρθρο 2 παράγραφος 4, σημείο Β’. Μάλιστα, δεδομένου ότι τη Δευτέρα και Τρίτη θα συνεδριάσουν τα ανάλογα ευρωπαϊκά όργανα για αυτό το θέμα, ο κ. Κοτζιάς ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ισπανία.
Βέβαια, όπως σημείωσε, για να προχωρήσει η υπόθεση της πρόσκλησης θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου εκεί υπάρχουν οι προαναφερθείσες αντιρρήσεις των χωρών απέναντι στη διεύρυνση.
Για τις εκλογές στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως, κατά τη γνώμη του, δεν πρόκειται να αλλάξει η αντιμετώπιση των διμερών σχέσεών μας ακόμη και εάν έλθει στην εξουσία η αντιπολίτευση, η οποία υπερθεματίζει σε εθνικισμό προκειμένου να τις κερδίσει. Όσον αφορά τη «νευρική» στάση και τον αναθεωρητισμό του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς είπε πως πρόκειται για στρατηγική και πρόσθεσε ότι αποτελεί ερωτηματικό εάν μετά τις εκλογές οι τόνοι θα είναι ανεβασμένοι ή πιο ευγενείς. Αλλά αυτό είναι συνδεδεμένο με το εκλογικό αποτέλεσμα, τόσο όσον αφορά την Προεδρία, όσο και εάν υπερτερεί στο Κοινοβούλιο, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχει ανταγωνισμό, τόνισε.
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει μεγάλο κύρος στα αντίστοιχα υπουργεία, τόσο βορείως των συνόρων όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Μετά το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης ο κ. Κοτζιάς έχει διμερή συνεργασία με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλκι.