Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εισηγητική του ομιλία στην εκδήλωση της ΚΕ του κόμματος στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», με θέμα «Πυρασφάλεια και Δασοπροστασία», υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της εκδήλωσης αυτής ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου, σε αντίθεση, όπως σημείωσε, με «κάποιους από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα (που) ίσως θεωρήσουν ότι αυτή η εκδήλωση είναι εκτός επικαιρότητας (καθώς) προτιμούν να ασχολούνται με τους γαλαζοαίματους και άλλα τέτοια απομεινάρια του Μεσαίωνα».
«Στο κέντρο της προσοχής των θέσεων του ΚΚΕ, βρίσκεται η προστασία της ζωής του λαού μας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν, από τις πυρκαγιές στις πόλεις, στους εργασιακούς χώρους, στα δάση, στις μεταφορές και στα άλλα δίκτυα. Αυτοί οι κίνδυνοι έχουν τη βάση τους κυρίως στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις» επισήμανε.
Στην εισηγητική του ομιλία ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ απαιτεί την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και τη μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία, στη βάση εξυπηρέτησης της κοινωνικής αποστολής του» και τον παράλληλο αποχαρακτηρισμό του από Σώμα Ασφαλείας.
Είπε, με αφορμή και την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου και τις πρώτες πυρκαγιές να έχουν ήδη εκδηλωθεί, ότι παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση, ενώ τα όποια αποσπασματικά μέτρα έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Επισήμανε ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων «τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η λαϊκή περιουσία και η ανθρώπινη ζωή, παραμένουν απροστάτευτα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πολύπλευρες παρεμβάσεις του ΚΚΕ εκτός και εντός Βουλής
Αναφέρθηκε στις πολλές παραμέτρους που περιλαμβάνει το ζήτημα της προστασίας του πληθυσμού, των υποδομών και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές, συμπεριλαμβάνοντας και την απουσία ουσιαστικού πλαισίου πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου των πυροσβεστών και την έλλειψη λιμενικών πυροσβεστικών σταθμών και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα βέβαια θα γίνουν ακόμα χειρότερα, με τη μεταφορά του κόστους λειτουργίας των δομών πυροπροστασίας στην Τοπική Διοίκηση και τον λεγόμενο εθελοντισμό, που προετοιμάζει η κυβέρνηση».
Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ «υπερασπίζεται τη γνήσια, λαϊκή, ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά η οποία όμως για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι επικουρική και να μην υποκαθιστά τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος.»
Εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ με την επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι λεγόμενες ΜΚΟ καθώς «η δράση τους αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών του κρατικού Προϋπολογισμού για την πυρόσβεση, τη συρρίκνωση και υποκατάσταση του Πυροσβεστικού Σώματος, την κατηγοριοποίηση της πυροπροστασίας και την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων στα θέματα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης».
«Ιδιαίτερα πρέπει να απομονωθεί το ναζιστικό – εγκληματικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», που υποκριτικά εμφανίζεται στις πυρκαγιές, όμως δε λέει κουβέντα για την υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, το μειωμένο προσωπικό και τις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις» τόνισε.
Χαρακτήρισε αντιεπιστημονικό τον περιορισμό της δασοπροστασίας στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται «σκόπιμα από όλες τις κυβερνήσεις, για να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενο της δασοπροστασίας, το οποίο θα αποκάλυπτε τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, που έχει ως κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».
Είπε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί αυτή την πολιτική και με «πυξίδα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων προωθείται η πολιτική ιδιωτικοποίησης των δασών, ο δασικός τουρισμός, υλοποιείται το Εθνικό Κτηματολόγιο και οι δασικές χάρτες από ιδιωτικές εταιρίες, ανατίθεται η διαχείριση δασών, εθνικών δρυμών σε ιδιωτικούς φορείς, εκχωρείται η εναέρια δασοπυρόσβεση με ενοικίαση σε ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες και εκτελούνται οι δασικές μελέτες και τα δασοτεχνικά έργα από αντίστοιχες εταιρείες».
«Η πολιτική γης όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων έχει κοινή κατεύθυνση τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, τη νομιμοποίηση όλων των καταπατήσεων, των παράνομων αλλαγών στη χρήση της γης. Πρόσφατα η κυβέρνηση άρχισε τον προσχηματικό διάλογο-απάτη, για μια, όπως την αποκαλεί, «Εθνική Στρατηγική για τα Δάση». Η κεντρική κατεύθυνση, όπως φαίνεται, είναι η συνολική -πακέτο- εκχώρηση κρατικών δασικών οικοσυστημάτων σε μονοπωλιακούς ομίλους» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαιτήσει κατάργηση όλου του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, να βαδίσει με γραμμή σύγκρουσης, με τους ομίλους και το κράτος τους, να εκφράσει την αντίθεσή του και στην πρόταση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση».
Αναφερόμενος στην πυροπροστασία είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να μετατοπίσει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις και την κλιματική αλλαγή, χωρίς να λέει τι μέτρα πήρε η ίδια και πρόσθεσε «με την λήξη της περσινής αντιπυρικής περιόδου, μέσα από αριθμητικές αλχημείες, παρουσίασε ως θετικά τα αποτελέσματα της πολιτικής της, υποτιμώντας για μία ακόμη φορά την νοημοσύνη του ελληνικού λαού».
Εντόπισε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης στην διατήρηση όλου του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου ,στην έλλειψη προληπτικών παρεμβάσεων, στην υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος και στην καθολική απουσία κατάλληλων υποδομών.
«Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, να χάνονται ανθρώπινες ζωές, να καίγονται ολόκληρα δάση και περιουσίες, γιατί λένε δεν υπάρχουν χρήματα, τη στιγμή που κάθε χρόνο σκορπίζονται κυριολεκτικά, 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και χαρίζονται χρέη δισεκατομμυρίων στο μεγάλο κεφάλαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επέρριψε επίσης, ευθύνες, διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις για την ιδιωτικοποίηση τομέων της πυροπροστασίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι «στρατηγικός στόχος όλων των κυβερνήσεων, από την δεκαετία του ΄90 και μετά, είναι να μετατραπεί ένα σημαντικό μέρος της πυροπροστασίας από υποχρέωση του κράτους, σε ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσία».
Δεν παρέλειψε να αναφέρει με συγκεκριμένα στοιχεία στους θανάτους πυροσβεστών εν ώρα υπηρεσίας και στην επιβάρυνση των συνθηκών εργασίας και της υγείας τους επισημαίνοντας επίσης ότι όλες οι αστικές κυβερνήσεις «αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν στους πυροσβέστες αυτό που έχει προτείνει το Κόμμα μας και το διεκδικούν χρόνια τώρα οι ίδιοι εργαζόμενοι, ότι δηλαδή το επάγγελμα τους είναι βαρύ, επικίνδυνο και ανθυγιεινό».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας και καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο προωθήθηκε διαχρονικά η εμπορευματοποίηση της δασικής γης τονίζοντας ότι «σε αυτό το έδαφος της εμπορευματοποίησης, της ανυπαρξίας πρόληψης και αναποτελεσματικής καταστολής των πυρκαγιών, αναπτύσσονται οι ανταγωνισμοί για το κέρδος, τον τουρισμό, την αναψυχή, την ενέργεια, την κατοικία και τις κατασκευές γενικότερα, διαμορφώνονται οι συνθήκες που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών».
Είπε ότι αποτελεί βασική λαϊκή ανάγκη η προστασία του αστικού ιστού των πόλεων, των δασικών οικοσυστημάτων και ευρύτερα του περιβάλλοντος και ότι η σημερινή κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί καθώς οι βασικές λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν συνολικά με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας.
Κάλεσε την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία, τις γυναίκες να πάρουν και την υπόθεση της προστασίας των δασών στα χέρια τους.
Είπε ότι η γη και το δάσος πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, όπως και ο παραγόμενος από αυτά πλούτος με τον λαό να τον απολαμβάνει στο σύνολό του, ενώ ο σχεδιασμός της παραγωγής
θα γίνεται από την εργατική εξουσία, με στόχο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.
Πρόσθεσε ότι με την ενδυνάμωση αυτού του προσανατολισμού το εργατικό-λαϊκό κίνημα μπορεί να παλέψει για άμεσα και επείγοντα ζητήματα όπως η κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων, το πέρασμα στην δημόσια περιουσία ιδιοκτησιών που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία, ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμό του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας, αύξηση του προσωπικού των αρμοδίων υπηρεσιών με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων, εφαρμογή σύγχρονου μισθολογίου, μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετους θητείας και των εποχικών πυροσβεστών, αναπλήρωση από το κράτος των απωλειών των αποθεματικών των Ταμείων.
Εξέφρασε την υποστήριξη του ΚΚΕ στην κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας και για τους πυροσβέστες «με τους ίδιους όρους που το ασκούν οι διοικητικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής και γενικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι και μέσα από την κατοχύρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που θα κάνουν εφικτή την άσκησή του και δεν θα το καταστούν στην πράξη ανεφάρμοστο».