Λίγες ώρες μετά την απόφασή του να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε δεκτό στα Ηλύσια Πεδία τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Ιπποκράτους ετοίμαζε εδώ και μέρες αυτήν τη συνάντηση αλλά ανακοινώσεις τελικά υπήρξαν από την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας με την Ιπποκράτους να επιβεβαιώνει τη συνάντηση μόλις η είδηση έγινε γνωστή από το Παρίσι.

Η συνάντηση Ολάντ – Βενιζέλου διήρκησε περίπου τρία τέταρτα, με τον κ. Βενιζέλο να δηλώνει αμέσως μετά ότι «ο κ. Ολάντ ενδιαφέρεται πραγματικά και θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα». Θέλοντας μάλιστα να κερδίσει πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη – ώστε να «στριμώξει» και τον Αλέξη Τσίπρα που είχε εισπράξει την άρνηση του Ολάντ να τον συναντήσει – ο κ. Βενιζέλος υποστήριξες σε δηλώσεις του ότι βρέθηκε στο Παρίσι όχι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά «εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να είναι ο μοχλός μιας φιλικότερης εξέλιξης για την Ελλάδα και τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει να συνεχίσει, θέλει να νιώσει ότι υπάρχει ένα πλαίσιο πιο ήπιο, φιλικό, ασφαλές περιβάλλον. «Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές άλλες περικοπές σε εισοδήματα μισθούς συντάξεις», δήλωσε γνωστοποιώντας ότι παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.

Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του, δήλωσε σύμμαχος της Αθήνας στην προσπάθεια άμβλυνσης της ασκούμενης πολιτικής, φέρεται να έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο να παραταθεί το οικονομικό πρόγραμμα για τρία χρονιά εν΄ όψει της άτυπης αποψινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η Ιπποκράτους εκτιμά τη χθεσινή συνάντηση Ολάντ – Βενιζέλου ως ιδιαίτερα σημαντική αφού – όπως έλεγαν – είναι σαφές ότι ο κ. Ολάντ αποστέλλει καθαρό μήνυμα στην Ελλάδα για το ποιες πολιτικές δυνάμεις θεωρεί ότι μπορεί να υλοποιήσουν τον στόχο της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. «Πρέπει να εξηγήσουμε χωρίς αλαζονεία στους Έλληνες φίλους μας πως, αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ -και πιστεύω ότι αυτό θέλει η πλειοψηφία τους-, δεν μπορούν να στηρίξουν κόμματα που θα τους κάνουν να το εγκαταλείψουν» επισήμανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς που ήταν παρών στη συνάντηση.