Στη συνδρομή της ψυχιατρικής επιστήμης και συγκεκριμένα του ψυχιάτρου και ψυχαναλυτή Στέλιου Στυλιανίδη, προσέφυγε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, προσπαθώντας να ερμηνεύσει τη φρενίτιδα που επικρατεί στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Σύμφωνα λοιπόν με μια πρώτη ερμηνεία, στην Ελλάδα, χώρα του Οιδίποδα και των Ατρειδών, η πολιτική είναι ιστορία μεταξύ οικογενειών, ενώ η επιστημονική διάγνωση είναι ότι πρόκειται για παράνοια και ναρκισσισμό.
Αναφορά γίνεται στις πελατειακές σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ των πολιτικών και των ψηφοφόρων τους, καθώς και τις κλίκες που διαμορφώνονται στα κόμματα, των οποίων οι αρχηγοί έχουν μεγαλύτερη ισχύ στα μέλη τους από ό,τι οι θεσμικοί αρχηγοί του κόμματος.
Παράλληλα, αναφορά γίνεται στον εθνικισμό και τα όσα λέγονται περί ενός εξωτερικού εχθρού, του φθόνου των ξένων για την ελληνική ιδιαιτερότητα και υπεροχή, καθώς επίσης και για τα σενάρια συνομωσίας.
«Εδώ και 40 χρόνια, το πολιτικό σύστημα, όπως και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, λειτουργούν στα πλαίσια της παράνοιας. Οι ιδέες των άλλων ερμηνεύονται ως συνομωσίες», που καταγγέλλονται τακτικά στα μέσα ενημέρωσης, όπως ακριβώς και στις καφετέριες. «Αυτό επιτρέπει να αποφευχθεί κάθε φαινόμενο αυτοεπίγνωσης, αυτό-παρατήρησης και αυτοκριτικής» επισημαίνει ο κ. Στυλιανίδης.
Επίσης, σύμφωνα με τον ψυχίατρο, «Κάτι τέτοιο αποτρέπει επίσης κάθε μορφή διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων για τα προβλήματα» .