Ο «αφορισμός» του Στίβεν Χόκινγκ από τον μητροπολίτη Κηφισίας Κύριλλο προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτή του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο κ. Παπαδημούλης, σε ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για σκοταδισμό και ακραία μισαλλοδοξία. «Ένα ακόμη κρούσμα σκοταδισμού και ακραίας μισαλλοδοξίας, που θυμίζει Ταλιμπάν και όχι μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα που σέβεται την ανεξιθρησκεία. Δήλωση που ευτυχώς συνάντησε την παγκόσμια αδιαφορία: Ο μητροπολίτης Κηφισιάς “αφόρισε” τον Στίβεν Χόκινγκ».
Ένα ακόμη κρούσμα σκοταδισμού και ακραίας μισαλλοδοξίας, που θυμίζει Ταλιμπάν και όχι μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα που σέβεται την ανεξιθρησκεία. Δήλωση που ευτυχώς συνάντησε την παγκόσμια αδιαφορία: «Ο μητροπολίτης Κηφισιάς «αφόρισε» τον Στίβεν Χόκινγκ» https://t.co/UAe5bKP0je
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) 10 Απριλίου 2018
Υπενθυμίζουμε ότι ο μητροπολίτης είχε πει για τον Στίβεν Χόκινγκ: «Πρόσφατα πέθανε ένας διακεκριμένος αστροφυσικός, ο Στίβεν Χόκινγκ. Έσβησε κι αυτός όπως τόσοι άλλοι. Θαμπωμένος από τα επιστημονικά του επιτεύγματα, γεμάτος έπαρση και αλαζονεία ισχυριζόταν ότι δεν χρειάστηκε το χέρι του Θεού, για να δημιουργήσει το σύμπαν, αλλά έγινε μόνο με την δύναμη των νόμων της φύσης. Ο Θεός αποσύρθηκε από το σύμπαν και τον άνθρωπο και ως εκ τούτου η μεταθανάτια ζωή είναι ένα παραμύθι. Βέβαια αυτός και όσοι τον ακολουθούν ξεχνάνε ότι υπάρχουμε, επειδή υπάρχει ο Θεός. Ζούμε, γιατί το θέλει Εκείνος. Η αναπνοή μας είναι στα χέρια Του. Όσοι, λοιπόν, σκοτώνουν τον Θεό στον ουρανό, αφήνουν τον άνθρωπο στη γη ορφανό, μόνο του και απελπισμένο στις οδύνες και τα αδιέξοδά του». Στη συνέχεια απάντησε στις επικρίσεις που δέχτηκε για τα όσα είπε: «Ο Στίβεν Χόκινγκ υπήρξε ένας λαμπρός επιστήμονας, ο οποίος με τις θεωρίες και τις επιστημονικές του ανακαλύψεις έφερε την ανθρωπότητα πιο κοντά στο να κατανοήσει το άπειρο σύμπαν, που με σοφία δημιούργησε ο Πατέρας και Δημιουργός μας. Ατυχώς, ο ευφυής αυτός επιστήμονας, που με τόση επιτυχία κατανόησε το δημιούργημα, δεν κατόρθωσε να δει τον Δημιουργό. Ο ίδιος δήλωνε άθεος. Αυτό, όμως, δεν ήταν μια επιστημονική ανακάλυψη, αλλά οι προσωπικές του θέσεις. Το ότι ο άνθρωπος αυτός δεν κατόρθωσε να “δει” τον Θεό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ή πως εμείς δεν τον βλέπουμε. Πλέον ο ίδιος, που ήδη βρίσκεται ενώπιον του Μεγάλου Κριτή, θα έχει διαπιστώσει το λάθος του. Όπως κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης με ευκολία μπορεί να διαπιστώσει, στην εγκύκλιό μας, με την ευκαιρία της Αναστάσεως του Κυρίου μας, ούτε επιτιθέμεθα, ούτε αφορίζουμε, ούτε αντιπαρατιθέμεθα με τον Χόκινγκ. Αντιθέτως, χρησιμοποιούμε το παράδειγμά του για να υπενθυμίσουμε πως “όσοι σκοτώνουν τον Θεό στον ουρανό, αφήνουν τον άνθρωπο ορφανό στη γη”. Ο Χόκινγκ υπερασπίστηκε την αθεΐα του. Εμείς υπερασπιζόμαστε την πίστη μας. Ήταν δικαίωμά του και είναι δικαίωμά μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπερβολές και ξεκάθαρες προσπάθειες για τη δημιουργία εντυπώσεων».