«Η Ελλάδα δεν ήταν υπεύθυνη για τις αδυναμίες της ευρωζώνης, αυτές θα έρχονταν αργά ή γρήγορα στην επιφάνεια. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η Ιρλανδία ήταν μόνο λίγους μήνες πίσω.
Θα μπορούσε να ήταν πρώτη. Και αυτό θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον γιατί η συζήτηση που θα είχε προκύψει για τη φύση της κρίσης θα ήταν εντελώς διαφορετική.
Η Ελλάδα, προφανώς ήταν η χώρα που είχε κακοδιαχειριστεί τα οικονομικά της, είχε δώσει ψεύτικα νούμερα, δεν είχε σεβαστεί τους κανόνες. Ήταν ο τέλειος ένοχος.
Η Ιρλανδία όμως ήταν ο καλός μαθητής, από τους καλύτερους στην τάξη. Με δημοσιονομική σταθερότητα και ανταγωνιστική οικονομία. Και ξαφνικά βάλλεται από την κρίση.
Η απουσία μηχανισμού βοήθειας, όλα τα προβλήματα θα είχαν προκύψει και πάλι. Αλλά η συζήτηση γύρω από αυτά θα ήταν διαφορετική. Είναι μια ειρωνεία της ιστορίας».
Την παραπάνω πολύ ενδιαφέρουσα θέση διατυπώνει ο Ζαν Πιζανί, διευθυντής του κορυφαίου ευρωπαϊκού think tank Bruegel – με σημαντική επιρροή στη διεθνή οικονομία – ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο «Κέρδος», σχολιάζοντας την ελληνική κρίση, αλλά και όλους όσοι κλήθηκαν να τη διαχειριστούν.
Ο κ. Πιζανί, από τη θέση, επίσης, του αναπληρωτή καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Paris-Dauphine αναγνωρίζει πως η Γερμανία ως «ηγέτιδα του ευρώ» έχει κάνει σημαντικά λάθη, ενώ συνδέει την τύχη της Ελλάδας με την αποτελεσματικότητα των επερχόμενων κυβερνήσεων.
Ο κύριος Πιζανί αναφέρεται και στους μικρομεσαίους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται στο στόχαστρο μίας πρωτοφανούς ύφεσης. Μάλιστα, για τον ίδιο, η παράκαμψη των μεσαζόντων από το αυθόρμητο «κίνημα της πατάτας» αποδεικνύει την άμεση ανάγκη για μείωση των τιμών, ως αντίδοτο στην κρίση.
Σημαντικό να αναφερθεί ότι ο κ. Πιζανί μίλησε λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας του ινστιτούτου από τον τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Όσον αφορά την Ελλάδα και εάν έχει ξεπεράσει την απειλή της χρεοκοπίας, ο κ. Πιζανί τόνισε ότι «είναι φανερό ότι μετά το PSI η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά.
Η ανταλλαγή τεχνικά ήταν απόλυτα επιτυχημένη: Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, δεν προκλήθηκε αναστάτωση, τα CDS ενεργοποιήθηκαν ομαλά.
Με άλλα λόγια όλα πήγαν καλά και σίγουρα το PSI συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος. Για μήνες όμως πολλοί μιλούσαν για τις επιπτώσεις μιας πιθανής αναδιάρθρωσης. Τώρα η αναδιάρθρωση έγινε, αλλά γλιτώσαμε και απ’ όλους τους κινδύνους;
Σίγουρα όχι. Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους παραμένει στον αέρα. Όλα εξαρτώνται από τις οικονομικές επιδόσεις, από τη συνέχιση των δημοσιονομικών προσπαθειών. Αυτά σε καμία περίπτωση δεν είναι δεδομένο ότι θα πετύχουν. Νομίζω ότι αυτό που πρόσφερε το PSI είναι μία καινούργια αρχή, το μέλλον θα δείξει πού θα φτάσει».