«Τώρα έχουμε μία θετική συγκυρία, γιατί ο διεθνής παράγων, παρότι αναγνώρισε με το όνομα «Μακεδονία» τη γείτονα χώρα δέχεται και πιέζει στο να βρεθεί μία λύση και κατανοεί τη θέση τής ελληνικής πλευράς και αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάνει βήματα στη διπλωματία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για την προοπτική των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της χώρας. «Η καλή διάθεση της ηγεσίας της γείτονος χώρας, η πίεση του διεθνούς παράγοντα, αλλά και η στιβαρή θέση της χώρας μας το τελευταίο διάστημα στον διεθνή στίβο συνηγορούν υπέρ μίας δυνατότητας επίλυσης του προβλήματος. Φαίνεται ότι υπάρχει μία δυνατότητα για μία λύση συνολική, που να επιλύει τα ζητήματα διεκδικήσεων και αλυτρωτισμού, περιμένουμε υποχωρήσεις και συμβιβασμό από τη μεριά των Σκοπίων» είπε ο κ. Φάμελλος και διευκρίνισε: «Η συμφωνία και η λύση θα είναι συνολική, θα περιλαμβάνει ξεκάθαρα ένα πλαίσιο ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».
Τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στη Κεντρική Μακεδονία
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην -από κοινού με τον αν. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση- ανακοίνωση της χρηματοδότησης με το ποσό των 3,7 εκατομμυρίων ευρώ εννέα έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων για την Κεντρική Μακεδονία ο κ. Φάμελλος επισήμανε: «Ανακοινώσαμε τη χρηματοδότηση 3,7 εκατ. από το ΕΣΠΑ, από ευρωπαϊκούς πόρους, όλων των μελετών που ζήτησε η αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας […] Προκηρύξαμε το μέτρο, υποβλήθηκε από τον φορέα διαχείρισης αποβλήτων και μέσα σε δύο μήνες δημιουργήθηκε χρηματοδοτικό εργαλείο». «Στην Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχει καμία μονάδα για να παραλάβει οργανικό απόβλητο, όταν ο νομός Αττικής έχει. Στη χρηματοδότηση περιλαμβάνονται όλοι οι νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας. Μιλάμε για δύο μεγάλες μονάδες επεξεργασίας -μία ανατολικά και μία δυτικά- οι οποίες θα συνδυάζονται με μικρότερες μονάδες βιοαποβλήτων. Παράλληλα θα υπάρχουν άλλες τρεις μονάδες για τα οργανικά απόβλητα στον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ θα υπάρχουν, επίσης, μονάδες για προδιαλεγμένα απόβλητα στην Πιερία, στο Κιλκίς, την Πέλλα, την Ημαθία και δύο στη Χαλκιδική» εξήγησε ο αν. υπουργός.
«Πληρώνω όσο πετάω»
Σε ό,τι αφορά την προοπτική επέκτασης της εφαρμογής του προγράμματος «Πληρώνω όσο πετάω» από το επίπεδο των δήμων σε επίπεδο νοικοκυριών σημείωσε: «Το «πληρώνω όσο πετάω» έχει ήδη νομοθετηθεί σε επίπεδο δήμων, ο κάθε δήμος λοιπόν θα πληρώνει με τιμολόγιο, που εξαρτάται από την ανακύκλωσή του και με βάση το βάρος των απορριμμάτων που διαθέτει […] Υπάρχουν δυνατότητες να ξεκινήσουμε, έστω πιλοτικά, την εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετάω» σε κάποιες περιοχές, που μπορούν χωροταξικά να το παραλάβουν. Συζητάμε με το υπουργείο Εσωτερικών να δώσουμε τη δυνατότητα στους δήμους να έχουν -με δική τους απόφαση και όχι σε όλη τους την έκταση- τη δυνατότητα να εφαρμόζουν το «πληρώνω όσο πετάω» πιλοτικά, για να βγάλουν συμπεράσματα».