«Ψέματα, ψέματα, ψέματα για να καλύψει τις εγκληματικές του ευθύνες. Αυτό είναι το τρίπτυχο της χθεσινής τοποθέτησης του κ. Παπακωνσταντίνου», ο οποίος, «ενώ γνώριζε ότι έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα τον Οκτώβριο του 2009, όχι μόνον δεν τα έλαβε, αλλά φρόντισε να συκοφαντήσει και να διασύρει τη χώρα του διεθνώς» αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, στο υπόμνημά του προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.
Το υπόμνημα του κ. Παπαθανασίου εστιάζεται, κατά κύριο λόγο, στο πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και μόνο δευτερευόντως στο Γιώργο Παπανδρέου: Αυτοί είναι οι δύο πολιτικοί, που «με τις αποφάσεις τους, μας οδήγησαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θέλουν, μέσω αυτής της Εξεταστικής, να εξασφαλίσουν ένα πιστοποιητικό αθωότητας».
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ιδίως εκείνοι που σήμερα κατηγορούν τη ΝΔ ότι δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης, χρεώνονται στο υπόμνημα, τις τότε επιλογές τους: «Σήμερα, μετά από τρία χρόνια, δικαιούμαι πρώτος εγώ να πω ότι τα μέτρα που λάβαμε ήταν ανεπαρκή. Δεν δέχομαι, όμως, κανέναν από αυτούς που ήταν τότε απέναντι, να ισχυρίζεται το ίδιο. Ήταν στη λάθος πλευρά και δεν μπορούν σήμερα να γίνονται τιμητές» αναφέρει ο πρώην υπουργός.
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Παπαθανασίου αναπτύσσει τη θέση περί “συνειδητής” αύξησης του ελλείμματος μετά τις εκλογές του 2009: «Η τότε κυβέρνηση, φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα για να επιρρίψει τις ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ και για να διευκολύνει την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος την επόμενη χρονιά, μη επαναλαμβάνοντας τις έκτακτες δαπάνες του 2009. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι το έλλειμμα το 2010, έπεσε κατά 5 μονάδες, ενώ το 2011, μετά τη θύελλα των μέτρων που επιβλήθηκαν, μειώθηκε στην καλύτερη περίπτωση, κατά 1,5 μονάδα», αναφέρει ο πρώην υπουργός.
Το έλλειμμα του 2009 δεν φουσκώθηκε με παραποίηση στοιχείων, αλλά με την πολιτική επιλογή της μετάθεσης εσόδων για το 2010 και της διόγκωσης των δαπανών το τελευταίο τρίμηνο του 2009, που επιβάρυναν συνολικά το έλλειμμα κατά 10 δισ. ευρώ: Πρόκειται για βεβαιώσεις και επιστροφές φόρων, πληρωμές για χρέη νοσοκομείων, αύξηση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα, επίδομα αλληλεγγύης, αναβολή είσπραξης του ΕΤΑΚ για το επόμενο έτος, αύξηση των δαπανών για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κατάργηση των ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους και για την επιβολή φόρου στα λαχεία, το Ξυστό και τα σκάφη αναψυχής, αύξηση των δαπανών για τα οδοιπορικά, τις λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες του Δημοσίου.
Στα παραπάνω προστίθενται η υστέρηση των φορολογικών εσόδων, «διπλάσια απ’ ό,τι στο 9μηνο που ήμασταν κυβέρνηση», η ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων με μετρητά αντί με ομόλογα (όπως είχε προκρίνει η ΝΔ) οι αντικειμενικά αυξημένες δαπάνες για τόκους και τα λιγότερα έσοδα από τον φόρο κινητής τηλεφωνίας – ενώ καταγράφεται και η πρόθεση εγγραφής της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων στον Προϋπολογισμό του 2010, η οποία απετράπη «κατόπιν παρέμβασης της Κομισιόν».
«Εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προχωρούσε σε όλες αυτές τις κινήσεις, το έλλειμμα θα ήταν κατά 10 δισ. ευρώ μικρότερο, χωρίς μάλιστα να απαιτηθεί κανένα νέο μέτρο» εκτιμά στο υπόμνημά του ο κ. Παπαθανασίου. «Αν παίρναμε μέτρα τον Οκτώβριο του 2009, όπως τουλάχιστον η ΝΔ είχε δεσμευτεί ενώπιον του ελληνικού λαού, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε και μονοψήφιο έλλειμμα θα είχαμε στο τέλος του 2009 και η χώρα δεν θα είχε χρειαστεί να οδηγηθεί στο ΔΝΤ» αναφέρει.
Από εκει και πέρα, στο επιχείρημα περί παραποίησης των στοιχείων που στέλνονταν στην Eurostat, ο κ. Παπαθανασίου απαντά πως «ο στόχος για έλλειμμα 6% το 2009, ήταν πρόβλεψη και όχι στατιστικό στοιχείο – στόχος φιλόδοξος, αλλά με μήνυμα αυστηρότητας και όχι χαλάρωσης».
Για τα περί πολιτικής χειραγώγησης των στατιστικών στοιχείων, ο πρώην υπουργός απαντά επικαλούμενος τις καταγγελίες του πρώην επικεφαλής της ΕΣΥΕ Μανώλη Κοντοπυράκη, για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως επίσης και υπενθυμίζοντας παρέμβαση του Π. Ρήγα (ΠΑΣΟΚ) στην ίδια την Εξεταστική Επιτροπή και με παραδοχή ότι είχε επιχειρηθεί από τον κ.Ρήγα, η χρήση πολιτικών επιχειρημάτων για την συνέχιση της απρόσκοπτης κοινοτικής χρηματοδότησης ορισμένων περιφερειών.
Για την καταγραφή στο έλλειμμα, των χρεών των νοσοκομείων, ο κ. Παπαθανασίου σημειώνει πως «οι δαπάνες αυτές δεν μπορούσαν να εγγραφούν χωρίς να ενταλματοποιηθούν, πριν, δηλαδή, γίνει έλεγχος, επιβεβαίωση και ασφαλώς διαπραγμάτευση – και η Ελλάδα είχε ενημερώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο την Eurostat».
Άλλο τόσο, ενώ εγράφησαν επί ΠΑΣΟΚ, οφειλές 5,2 δισ. ευρω, οι απαιτήσεις των ίδιων των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία ήσαν 3,1 δισ. – κάτι που επιβεβαιώνει τους αρχικούς υπολογισμούς της ΝΔ. Για την συμπερίληψη των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, ο πρώην υπουργός παρατηρεί πως «οι στατιστικοί κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται ενιαία σε όλες τις χώρες της ΕΕ και όχι επιλεκτικά».
Τέλος, στις κατηγορίες ότι ο ίδιος απέκρυπτε την ανακοίνωση στοιχείων σε μηνιαία βάση, από το καλοκαίρι του 2009, ο Γ. Παπαθανασίου απαντά υποστηρίζοντας πως αυτό το έκανε «για να προστατευτεί η χώρα από τους διεθνείς κερδοσκόπους» και πως «τα στοιχεία αυτά ήταν διαθέσιμα κάθε μήνα και γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες».
«Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ, εμείς δεν είπαμε στους δανειστές, πριν μάλιστα τους απλώσουμε το χέρι για δανεικά, ότι είμαστε μια χρεοκοπημένη και διεφθαρμένη χώρα. Ούτε περιφερόμαστε από κανάλι σε κανάλι, για να τους απειλήσουμε ότι θα πάμε στο ΔΝΤ, όπου και καταλήξαμε τελικά. Το ποιος προστάτεψε το δημόσιο συμφέρον και ποιος το ζημίωσε, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανασίου στο υπόμνημά του.
Υπενθυμίζεται πως για τους πρώην υπουργούς της, η ΝΔ έχει ανακοινώσει πως τοποθετούνται ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής δι’ υπομνημάτων και όχι δια καταθέσεων – ενώ και η ίδια ως κόμμα δεν μετέχει των εργασιών.