Το τελευταίο διάστημα, Ελλάδα και ΠΓΔΜ, φαίνονται να πλησιάζουν αρκετά σε μια συμβιβαστική λύση για το όνομα της γειτονικής χώρας.
*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Η νέα πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, με τις δηλώσεις της, φαίνεται να αποστασιοποιείται από το εθνικιστικό δόγμα του παρελθόντος, εστιάζοντας περισσότερο στην ευρωατλαντική προοπτική της χώρας, η οποία περνά μέσα από τη διευθέτηση του θέματος της ονομασίας.
Και η Ελλάδα όμως, έχει πολλούς λόγους να επιδιώκει μια έντιμη συμφωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η χώρα μας είναι σήμερα μεταξύ των πέντε κορυφαίων επενδυτών στα Σκόπια και ο έκτος κυριότερος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, η ΠΓΔΜ αποτελεί ζωτικής σημασίας εμπορικό εταίρο, ενώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η σημαντικότερη πύλη για τη διακίνηση των αγαθών της.
Η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, με αμοιβαία οφέλη για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Επιπλέον, όμως, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και του διαμετακομιστικού εμπορίου.
Είναι σαφές, βεβαίως, ότι η όποια συμβιβαστική λύση προϋποθέτει την έμπρακτη μεταβολή των πάγιων θέσεων των Σκοπίων, τόσο στο θέμα του ονόματος, όσο και γενικότερα στο θέμα της εθνικής ταυτότητας και της ιδεολογίας της χώρας. Είναι γνωστό ότι ουδέποτε υπήρξε έθνος Μακεδόνων και κυρίως ότι η ανακήρυξη των Σκοπίων ως κράτος με την ψευδωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» συνδέθηκε μέσω του Συντάγματος, με αλυτρωτικές επιδιώξεις οι οποίες αντιβαίνουν στις καταστατικές αρχές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Η Ελλάδα, αποδεχόμενη την θέση της σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, έχει αποδείξει εδώ και μια δεκαετία δείξει ότι έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε μια συμβιβαστική, αλλά δίκαιη λύση. Είναι πλέον ευθύνη και των Σκοπίων, να αποδείξουν στην πράξη ότι επιθυμούν μια συνολική συμφωνία, η οποία θα σέβεται τις αρχές του διεθνούς δικαίου, την ιστορική πραγματικότητα και τα πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να αξιοποιήσουν υπεύθυνα αυτό το νέο παράθυρο ευκαιρίας, για την επίλυση μιας εκκρεμότητας η συνέχιση της οποίας δεν υπηρετεί το συμφέρον κανενός.
*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος