«Κύριε Μητσοτάκη, ελπίζω να τα καταφέρετε να κάνετε τις αλλαγές που θέλετε στο κόμμα σας. Γιατί, όπως συνηθίζω να επαναλαμβάνω, οι αλλαγές που θέλουμε για την χώρα πρέπει να γίνουν πρώτα στα σπίτια μας. Στα κόμματά μας. Θα είναι ένα καλό δείγμα των προθέσεων σας και των δυνατοτήτων σας», τόνισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση και λέγοντας πως «σήμερα πανηγυρίζουν για την έξοδο από την κρίση. Πανηγυρίζουν για τους ίδιους λόγους που έβριζαν πριν λίγα χρόνια. Χτυπούν το σφυρί στη Wall Street και αισθάνονται ευτυχείς», σημείωσε πως «οι Έλληνες όμως συνεχίζουν να παιδεύονται. Συνεχίζουν να υπερφολογούνται και ταυτόχρονα να έχουν ένα σπάταλο κομματικό κράτος. Συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό. Συνεχίζουν να έχουν ανασφάλεια με την παιδεία και την υγεία. Συνεχίζουμε να μην έχουμε δικαιοσύνη».
Κατά τον επικεφαλής του Ποταμιού για να αλλάξει η κατάσταση αυτή δεν αρκεί οριακή πλειοψηφία όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Για να ξεκολλήσουμε από την κρίση χρειαζόμαστε μεγάλες προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα, με μη κρατικά πανεπιστήμια εκτός όλων των άλλων. Αλλαγές στο Δημόσιο, τη δικαιοσύνη και φυσικά τον εκλογικό νόμο. Για τον εκλογικό νόμο χαιρόμαστε που καταλήγετε σε προτάσεις κοντά στην πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι. Μικρότερες περιφέρειες, μικρό αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα. Πρέπει όμως να αλλάξουμε το Δημόσιο. Και αυτή είναι ίσως η πιο απαιτητική δουλειά» είπε χαρακτηριστικά.
«Να εξαφανίσουμε το κομματικό κράτος. Να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε τους ικανότερους και όχι τους κομματικότερους» είπε ακόμη ο κ. Θεοδωράκης, επιρρίπτοντας στη συνέχεια ευθύνες στα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια, θεωρώντας το κράτος «δημόσιο λάφυρό τους».
«Έχετε αναγνωρίσει κ. Μητσοτάκη την ευθύνη του κόμματος σας. Και αυτό σας τιμά, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να είσαστε έτοιμοι για ένα νέο κράτος, χωρίς διακρίσεις Οι πελατειακές οικογένειες είναι τεράστιες. Οι κομματικές οικογένειες είναι τεράστιες. Και θα αντισταθούν. Δεν αρκούν λοιπόν τα λόγια. Χρειάζεται σχέδιο, δύναμη και τόλμη. Με πίστη στο κοινό καλό. Με πίστη στην αξιοκρατία» ανέφερε.
Στη συνέχεια μίλησε για «τον λαϊκισμό που συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη» αλλά και πως «τώρα έχουμε λαϊκισμό επι δέκα στα μικρά και τα μεγάλα της διακυβέρνησης», σημειώνοντας «Δεν θα αντιγράψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν πρέπει να βασιστούμε στην απάτη της ελάχιστης αλήθειας, αλλά να πούμε όλη την αλήθεια. Έχουμε μια μεγάλη κοινωνική ευθύνη: αύξηση των θέσεων εργασίας – μείωση των φόρων».
Τέλος αναφέρθηκε στη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας πως «ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συναινέσεις, από μεγάλες συμμαχίες».