Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία στο να υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στους πιστωτές της και να μην τις υλοποιεί και αυτή η φορά δεν μοιάζει να διαφέρει. Με αυτή τη φράση, το Reuters ξεκινά το άρθρο, το οποίο αφιερώνει στην αναξιοπιστία της χώρας μας, με τίτλο «Υποσχέσεις, υποσχέσεις… η ιστορία των χαμένων στόχων της Ελλάδας».
Οι συντάκτες του κειμένου αναφέρουν ότι η τρόικα αποδίδει τη μέχρι σήμερα αποτυχία του πρώτου μνημονίου στη βραδεία εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων και πως υπάρχει διάχυτος σκεπτικισμός λόγω της μακράς ιστορίας χαμένων στόχων.
«Το παρελθόν δεν μας δίνει πολλές ελπίδες», σχολιάζει ο Diego Iscaro της IHS Global Insight και προσθέτει: «Κάθε φορά, που η Ελλάδα θα έχει λαμβάνειν μια δόση, θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Αν συνεχίσουν να χάνουν τους στόχους, αργά ή γρήγορα δεν θα πάρουν τα χρήματα. Υπάρχει μια περίπτωση αυτό να καθυστερεί απλώς το αναπόφευκτο».
Οι συντάκτες αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένα ψηφίσει μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις, που ουδέποτε υλοποιήθηκαν. «Αποδεικνύονται ηράκλειοι άθλοι», τονίζουν.
Ως παράδειγμα, καταγράφουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει περάσει νόμους τρεις φορές για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, «χωρίς, όμως, ορατά αποτελέσματα, εξαγριώνοντας τους μεταρρυθμιστές και τους πιστωτές».
«Η επικερδής βιομηχανία της ελληνικής κρουαζιέρας, κρίσιμη για τον τουρισμό, υποφέρει ακόμη από περιορισμούς δύο χρόνια αφού απελευθερώθηκε επισήμως», προσθέτουν. «Ως αποτέλεσμα, πολύ λιγότερες από τις σύγχρονες εταιρίες κρουαζιέρας δένουν πλέον στα γραφικά λιμάνια της Ελλάδας σε σχέση με της Ιταλίας, στερώντας από τα καταστήματα με σουβενίρ, από καφετέριες και από εστιατόρια στρατιές πελατών».