Ύφεση έως 5% για το 2012 και επιστροφή στην ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο 2013 προβλέπει το σχέδιο Μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα και κατατέθηκε προς έγκριση στα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Με την πρόβλεψη αυτή ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ παραδέχονται ουσιαστικά πως τα μέτρα που λαμβάνουν ως αντιστάθμισμα του νέου προγράμματος καταδικάζουν τη χώρα σε οικονομικό μαρασμό.
Ωστόσο, είναι τόσο μεγάλη η αβεβαιότητα για την εφαρμογή του προγράμματος που ίδια η τρόικα αφήνει ορθάνοιχτα τα ενδεχόμενα λήψης πρόσθετων μέτρων για την κάλυψη των αποκλίσεων.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε περίπτωση μη εξοικονόμησης των αναμενόμενων από τις μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου, στις κοινωνικές δαπάνες και στην άμυνα μέτρων θα προχωρήσει σε πρόσθετες δράσεις. Σοβαρή παραδοχή για την αβέβαιη έκβαση των παρεμβάσεων προκύπτει και από το ότι το πρόγραμμα συντάχθηκε σε μια περίοδο που το ευρώ διακυμάνθηκε κατά 15-20%.
Το νέο Μνημόνιο δεσμεύει τα κόμματα και την χώρα έως το 2015 περίοδο στην οποία θα πρέπει να γίνουν 150.000 απολύσεις – αποχωρήσεις στο Δημόσιο, με εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5, με μείωση των συμβασιούχων και πλήρη εφαρμογή της εφεδρείας αρχής γενομένης με 15.000 υπαλλήλους το 2012. Σε βάθος τριετίας θα πρέπει να κλείσουν, να συγχωνεύουν και να συρρικνωθούν δραστικά οι δημόσιοι οργανισμοί.
Εντός του 2012 θα πρέπει να περιορισθεί η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου στα 20 δισ. ευρώ με προσαρμογή στις αποδοχές, κατάργηση ειδικών μισθολογίων (πολιτικών, δικαστικών, διπλωματών, ιατρών, ενόπλων δυνάμεων, κ,.α.), ενώ και οι εισαγωγές στις αστυνομικές, στρατιωτικές και δημόσιες ακαδημίες θα περιορισθούν.
Το Μνημόνιο προβλέπει συρρίκνωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων στο διάστημα 2013 – 2015, ενώ σε περίπτωση απόδοσης των μέτρων θα υπάρχει η δυνατότητα κοινωνικών παρεμβάσεων.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναθεωρείται με στόχο άντλησης έως το 2015 τα 19 δισ. ευρώ, έναντι 50 δισ. ευρώ του αρχικού Μνημονίου, ωστόσο πλέον περιλαμβάνει και μερίδια σε δημόσιες επιχειρήσεις που σήμερα εξαιρούνται από τις αποκρατικοποιήσεις. Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα πουληθούν ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ και στο δεύτερο εξάμηνο η Εγνατία Οδό, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.