Την αντίθεση του στην απαίτηση της τρόικας να μην γίνουν προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων του λιμενικού και της αστυνομίας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Παράλληλα, ο κ. Παπουτσής διατύπωσε και τις επιφυλάξεις του, τις οποίες όπως είπε έκανε γνωστές και στον υπουργό Δικαιοσύνης, για τη διάταξη που μετατρέπει από κακούργημα, σε πλημμέλημα το αδίκημα της διακίνησης παράνομων μεταναστών.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε «πρώτης εθνικής προτεραιότητας ζήτημα την λαθρομετανάστευση», υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει ήδη εξασφαλίσει 42 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σύστημα για τη διαχείριση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Καρατζαφέρη , καταλόγισε στο υπουργείο ατολμία και έλλειψη πολιτικής βούλησης, ενώ υποστήριξε ότι η εγκληματικότητα στη χώρα μας διογκώνεται, το παρεμπόριο ανθεί, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα ύψους πολλών εκατομμυρίων και ο βασικός συντελεστής όλων αυτών, όπως είπε, είναι η λαθρομετανάστευση.
«Δεν αφήσαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Πάνω από 17.000 αιτήματα για παροχή ασύλου εξετάστηκαν και διεκπεραιώθηκαν σε λίγους μήνες. Μέσα στο Φεβρουάριο, θα λειτουργήσουν ακόμα 10 πρωτοβάθμιες επιτροπές και θα επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες. Ξεκινήσαμε εκ του μηδενός. Έχουν συλληφθεί, το 2011, πάνω από 100.000 λαθρομετανάστες. Θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Όμως, κάπου πρέπει να κρατούνται. Για αυτό και επιδοθήκαμε σε αγώνα δρόμου για να λειτουργήσουν τα 14 κέντρα κράτησης», αντέτεινε ο κ. Παπουτσής.
«Ζητάμε να έχετε το πολιτικό θάρρος και τη γενναιότητα και να έρθετε σε αντιπαράθεση με αυτούς που δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στη χώρα μας οι παράνομοι λαθρομετανάστες», σχολίασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, ενώ κάλεσε τον κ. Παπουτσή να ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει τη διάταξη που μετατρέπει από κακούργημα, σε πλημμέλημα το αδίκημα της λαθραίας διακίνησης μεταναστών.
«Πρέπει να θωρακίσουμε τη χώρα μας απέναντι στους εισβολείς. Πρέπει να ζητήσετε αναθεώρηση του Δουβλίνου 2, να ζητήσετε εξαίρεση και να ασκήσετε βέτο. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο για τους εισβολείς. Η Ελλάδα έχει γίνει μία πολιτισμική Βαβυλωνία. Πρέπει να αντισταθούμε, γιατί βάλλεται εκ των έσω το σύστημα», επισήμανε ο κ. Χρυσανθακόπουλος.
Επικρότησε, επίσης, τη στάση του κόμματός του, που συνέβαλε, όπως είπε, στην αναβολή ανέγερσης τζαμιού που θα οδηγούσε «στη δημιουργία γκέτο ακραίων στοιχείων».
«Δεν μπορεί να είναι πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων το πρόβλημα αυτό. Δίνουμε μια μάχη. Όμως, για να έχουμε αποτέλεσμα χρειάζονται δύο προϋποθέσεις. Να λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής και κράτησης και να είναι αποτελεσματική η Επιτροπή Ασύλου. Και την πολιτική βούληση διαθέτουμε και την αποφασιστικότητα. Δεσμευόμαστε για σκληρή δουλειά και το αποτέλεσμα θα έρθει», ανταπάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε εξαιρετική την συνεργασία που έχει με τον Τούρκο ομόλογο του, για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα μας επιμένει στην αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου 2.
«Καμία συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών δεν γίνεται χωρίς να μην το έχω θέσει. Και άλλες 10 χώρες μαζί με εμάς αναγνωρίζουν σήμερα την ανάγκη αλλαγής της συνθήκης. Μέχρι όμως τις 27 χώρες της ΕΕ, έχουμε ακόμα δρόμο», κατέληξε ο υπουργός.