Την ανάγκη ενός τέταρτου δρόμου, ο οποίος θα εξασφαλίσει ότι οι αγορές θα έχουν την ελευθερία να καινοτομούν και να αναπτύσσονται αλλά πάνω από όλα θα εγγυάται ότι οι αγορές δεν θα επιβάλλονται ποτέ στη Δημοκρατία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Christian Science Monitor».

Στην συνέντευξή του με τίτλο «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος λόγω της παγκόσμιας λιτότητας», ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης πολλών ετών, με αλόγιστες κυβερνητικές σπατάλες και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα.

«Οι περικοπές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να θωρακίσουμε την παγκόσμια οικονομία. Χρειαζόμαστε μέτρα για να τονωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την περαιτέρω ευρωπαϊκή ενότητα, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι ένα έντιμο, αποτελεσματικό σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης, το οποίο θα εξισορροπεί την ανάγκη για εθνική κυριαρχία με τις σύνθετες απαιτήσεις της νομισματικής ένωσης σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος λόγω της παγκόσμιας λιτότητας, διότι αυτό θα μείωνε την συνολική ζήτηση κατά την διάρκεια μιας πολύ ευάλωτης ανάκαμψης. Στόχος μας δε θα πρέπει να είναι να ισορροπούμε μεταξύ δύο άκρων αλλά μάλλον να ωθήσουμε την παγκόσμια οικονομία προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Πρέπει να εγγυηθούμε ότι αυτοί που ευθύνονται λιγότερο για αυτήν την κρίση δε θα πληρώσουν το ύψιστο τίμημα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι αν και η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη από το Μηχανισμό Στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ μέχρι το 2012, ευελπιστούμε να επιστρέψουμε στις διεθνείς αγορές ομολόγων τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα εξαρτηθεί από την συνθήκες της αγοράς και την πρόοδο στο εσωτερικό της χώρας. Τέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα καλωσορίζει το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από την Κίνα όπως και από κάθε άλλο υπεύθυνο επενδυτή.

Ερωτηθείς σχετικά με την σοσιαλιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: Δεν εγκαταλείψαμε το σοσιαλιστικό μας πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι οι μειώσεις στους μισθούς μπορεί να είναι επώδυνες αλλά η εναλλακτική λύση θα ήταν η πτώχευση, η οποία θα είχε πονέσει ακόμη περισσότερο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έθιξε μεταξύ άλλων το ζήτημα των μεταναστών οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι μεταναστευτικές πολιτικές πρέπει να είναι ξεκάθαρες αφού τελευταία η Ευρώπη έχει γίνει αρκετά ξενοφοβική. Αντίθετα, πρότεινε να δούμε τους μετανάστες ως τμήμα της λύσης για μελλοντική ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντας τους ως παραγωγικούς φορείς μέσα στην κοινωνία.