Στις μεταβολές του συντελεστή ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης αποδίδει σε μεγάλο βαθμό τις μεταβολές των τιμών λιανικής το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως προκύπτει από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.
«Βασικός παράγοντας» των μεταβολών στις τιμές λιανικής χαρακτηρίζεται με το έγγραφο «και η αύξηση των διεθνών τιμών όλων των πρώτων υλών αλλά και των εγχώριων τιμών παραγωγού, οι οποίες επηρεάζουν αυξητικά τη λιανική τιμή σε ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων».
Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών που διαβίβασε στη Βουλή ο κ. Ξαναδές, από τον Απρίλιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011 υπήρξε μεταβολή 9% στους χυμούς, 7% στα αναψυκτικά, 11% στον καφέ, 6% στο γάλα, 2% στις φακές, 20% στα ρεβύθια, 9% στις μπύρες και 35% στη ζάχαρη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης διαβίβασε στη Βουλή και τα στοιχεία για τη μεταβολή των διεθνών τιμών πρώτων υλών από τον Απρίλιο του 2010 έως το Νοέμβριο του 2011 που έχουν ως εξής: στη ζάχαρη μεταβολή 38,46%, στον καφέ 40,35%, στο ρύζι 19,71%, στο σιτάρι 43,87%, στο ηλιέλαιο 35,49%, στο αργό πετρέλαιο 28,42% και στα λιπάσματα 32,40%.
«Αναλογιζόμενοι και τη σύγκριση των μεταβολών των τιμών της χώρας μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, προκύπτει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των αυξήσεων στο κόστος των προϊόντων έχει απορροφηθεί από τους εγχώριους παράγοντες (παραγωγικές μονάδες, εισαγωγείς, λιανέμποροι), γεγονός που άλλωστε αποτυπώνεται και στους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους», αναφέρει ο κ. Ξυνίδης.
Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα που έχει ζητήσει «να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μειωθούν οι τιμές σε βασικά είδη κατανάλωσης ώστε να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι που έχουν πληγεί από τα άδικα κυβερνητικά μέτρα» και έχει επισημάνει ότι «το υπουργείο δεν φαίνεται να δραστηριοποιείται έντονα στο θέμα των υψηλών ανατιμήσεων».
«Η αναφορά σας σε υπουργείο που δεν κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι τουλάχιστον αβάσιμη και ισοπεδωτική», απαντά ο κ. Ξυνίδης και προσθέτει ότι «υπάρχει μεγάλος καθημερινός αγώνας και συνεχείς επαφές με τους παράγοντες της αγοράς προκειμένου παρά τις συνεχείς επιβαρύνσεις με φόρους και αυξήσεις ΦΠΑ, με πρωτόγνωρες διεθνείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής και σε αυξήσεις πρώτων υλών και του κόστους της ενέργειας να κρατηθούν οι τιμές και ο δείκτης καταναλωτή σε επίπεδα διαχειρίσιμα και πολύ πιο κάτω από τις επιβαρύνσεις και τις διεθνείς ανατιμήσεις προϊόντων και πρώτων υλών που οι τιμές τους καθορίζονται χρηματιστηριακά».
Ο αναπληρωτής υπουργός ενημερώνει επίσης ότι σε επόμενη φάση λειτουργίας του το Παρατηρητήριο Τιμών, προβλέπεται να προβαίνει στη συλλογή και παρακολούθηση και των τιμών χονδρικής, από βιομηχανίες, για τυποποιημένα τρόφιμα, ποτά και βιομηχανικά προϊόντα.
«Έχοντας αυτή την πληροφορία θα μπορεί να γίνει σύγκριση τιμών μεταξύ βιομηχανίας- παραγωγού-προμηθευτή και λιανικής τιμής, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στις τιμές των Σούπερ Μάρκετ», αναφέρει επίσης ο κ. Ξυνίδης.