Ακόμα πιο επικριτικός ήταν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην δευτερολογία του κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «εθνικά επιζήμια θέση» σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της βάσης της Σούδας ερμηνεύοντας την ως θέση που δεν αξιοποιεί το «μεγάλο αυτό χαρτί της χώρας με οικονομικά ανταλλάγματα για τη κοινωνία και μια ισχυρότερη θέση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον».
«Η τοποθέτησή σας και σήμερα που λέει ότι δεν είναι του παρόντος να συζητήσουμε ή τέλος πάντων να προβληματιστούμε ή τέλος πάντων να δούμε τι γίνεται με την Σούδα ότι δεν είναι του παρόντος, νομίζω ότι είναι μια επιζήμια εθνικά θέση. Η Σούδα είναι το μεγάλο μας χαρτί. Σε μια περίοδο ειδικά, που η Αμερική δυσκολεύεται στην περιοχή, που υπάρχουν εκρήξεις στην περιοχή, θα πρέπει, με βάση τη Σούδα, να εξασφαλίσουμε την ‘Άμυνα της χώρας, με οικονομικά ανταλλάγματα για την κοινωνία και μια ισχυρότερη θέση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης στη δευτερολογία του σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σχολιάζοντας τη γενική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια – με αιχμή τη συζήτηση για το θέμα του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και το ταξίδι στις ΗΠΑ – υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε στα σημαντικά ερωτήματα που έχει η κοινή γνώμη στην υπόθεση: Ποιο είναι το σχέδιο για την Άμυνα, και ποιος το αποφασίζει και γιατί η Σούδα, σε αυτό το σχέδιο, φαίνεται ως μια μικρή υποσημείωση;
Αναφορικά με το θέμα της άμυνας της χώρας, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «προφανώς στους μεγάλους τίτλους συμφωνούμε όλοι και η αξιωματική αντιπολίτευση και εμείς και εσείς για αυτά που λέμε για την ειρήνη, για την ασφάλεια στη περιοχή, για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων», όμως – αντιπαρέβαλε – «δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν παρά τα στοιχεία που ανέφερε ο πρωθυπουργός και που δεν μας ήταν γνωστά βέβαια, όμως αυτό έπρεπε να είχε κάνει πριν το ταξίδι του στην Αμερική».
Καταλογίζοντας στον κ. Τσίπρα ότι υπέρβαλλε στις ανακοινώσεις του σχετικώς με το ταξίδι στις ΗΠΑ, είπε σκωπτικά προς τον πρωθυπουργό: «Υπερασπίζεστε τον κ. Τραμπ επειδή είπε ότι έχει σκέψεις για το χρέος και φτάσατε στο σημείο να διεκδικείτε και τα εύσημα γιατί στη ΔΕΘ θα είναι τιμώμενη χώρα η Αμερική, κάτι που έχει αποφασιστεί εδώ και δύο χρόνια. Λίγο ακόμα και θα μας λέγατε ότι η επίσκεψή σας στην Αμερική κινητοποίησε και τους Αμερικανούς τουρίστες να έρχονται στη χώρα μας».
Σχετικώς με τις αναφορές του πρωθυπουργού για τις επενδύσεις, ο επικεφαλής του Ποταμιού, διερωτήθηκε «σε ποια χώρα αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας όταν είπε στον κ. Τραμπ ότι ξεκίνησε η επένδυση στο Ελληνικό και σε ποια χώρα ξεκίνησαν οι επενδύσεις που λέει ότι ξεκίνησαν;» «Γιατί στη δική μας χώρα οι επενδύσεις ξεκινάνε στα χαρτιά αλλά δεν υπάρχουν ακόμα καθόλου δουλειές» είπε και πρόσθεσε ότι «οι επενδύσεις δεν είναι οι αποφάσεις της Βουλής, οι επενδύσεις πρέπει να είναι τα μηχανήματα που θα δουλεύουν, οι δουλειές που θα αυξάνονται, και στη δική μας χώρα , αυτές οι επενδύσεις είναι ακόμα στα χαρτιά».
Τα fake news δημιούργημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης σχολίασε, σχετικώς με τις «συχνές και μεθοδικές αναφορές του πρωθυπουργού, των υπουργών και των συνεργατών του αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες εβδομάδες στα fake news», ότι αυτός ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε στη χώρα μας το 2014 για να χαρακτηρίσει τις ειδήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ διέδιδε για τους αντιπάλους του.
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του Ποταμιού τον κάλεσε: «Να μην μιλάτε τόσο συχνά για τα fake news εκτός και αν είναι μια πίκρα ότι αυτονομήθηκε το τέρας που εσείς θρέψατε, εσείς και οι σύμμαχοί σας στην κυβέρνηση, οι ΑΝΕΛ. Το θέμα των fake news που έχει πληγώσει πολύ την πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία χρόνια είναι μια υπόθεση που ξεκινά από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και θα πρέπει, αν θέλετε να συζητήσουμε επί αυτού, να κάνετε την αυτοκριτική σας για μια ολόκληρη περίοδο που τα είχατε χρησιμοποιήσει για να πολεμήσετε τους αντιπάλους σας».