Προβληματισμό στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να αποτελεί το ζήτημα του κόστους που θα συνεπάγεται για την Ελλάδα η υλοποίηση της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, όπως φάνηκε στη Βουλή, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών.
Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Πάνος Καμμένος και τις όποιες απαντήσεις επιχείρησε να δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Βίτσας.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη πρωθυπουργική επίσκεψη στις ΗΠΑ, ήταν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που δημοσίως αναφέρθηκε στο ποσό των 2,4 δισ δολαρίων.
Χρειάζεται να γίνει ευρύτερη συζήτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ακόμα και σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και της Επιτροπής Εξοπλιστικών, είπε σε παρέμβασή του ο Θ. Δρίτσας. «Το πώς ανακοινώθηκε σηκώνει μεγάλη συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.
Τα αντισταθμιστικά αποτέλεσαν για χρόνια εστία σκανδάλων και διαφθοράς, είπε από την πλευρά του ο εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης και συνέχισε: «Δεν μας επιτρέπεται η παραμικρή υπόνοια κακής διαχείρισης». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ξυδάκης συμπλήρωσε: «Κάνω έκκληση προς ηγεσία υπουργείου και την κυβέρνηση: οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες, δεν θα πρέπει να μετατρέπονται σε κολάρο δημοσιονομικής ασφυξίας για τη χώρα. Να τεθεί στους εταίρους, όπως συνέβη με το ουδέτερο δημοσιονομικό αποτύπωμα που έχουν οι δαπάνες για μεταναστευτικό, έτσι και γίνει και με τις αμυντικές».
Νωρίτερα, ενημέρωση και συζήτηση για το «πόσο θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός», ζήτησε και ο Χρ. Καραγιαννίδης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε πως οι συζητήσεις που θα γίνουν από τις αρχές του επόμενου μήνα θα αφορούν τον αριθμό των μαχητικών που θα αναβαθμιστούν και όχι ποιοτικά στοιχεία και το είδος της αναβάθμισης. Για το επίμαχο ζήτημα, ο κ. Βίτσας είπε συγκεκριμένα: «Λέμε ότι με βάση τα άλλα που έχουμε κάνει, αυτό που μπορούμε να δώσουμε είναι 1,1 δισ. ευρώ. Από πού θα τα δώσουμε; Από τον προϋπολογισμό που έχουμε. Παίρνοντας τον σημερινό προϋπολογισμό εξοπλιστικών και με προβολή την επόμενη δεκαετία που έχουμε αυτή τη στιγμή. Πόσα έχουμε αυτή τη στιγμή; Έχουμε 5 δισ. με σημερινές τιμές. Δεν θα πάμε να ζητήσουμε παραπάνω. Πόσα περίπου από αυτά είναι αναγκαία για τη συντήρηση και επιμέρους αναβαθμίσεις; Πόσα είναι για τα F-16; Τόσα. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Εάν θα έχουμε αναβαθμίσει από το 2019 και μετά 16 με 20 F-16 στη λογική θα αναβαθμίσουμε έναν αριθμό κοντά στο 100, θα έχουμε πλήρη αναβάθμιση περίπου ως το 2023 – 2024. Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι έχουμε πετύχει μια πολύ καλή απαίτηση και θα πετύχουμε ένα πολύ καλό οικονομικό αποτέλεσμα».
«Ευχαριστούμε, κύριε υπουργέ, γιατί μας βοηθάτε να βγούμε από το πέλαγος της άγνοιας», σχολίασε απαντώντας ο Νίκος Φίλης.