Στη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών υποθέσεων του «G7», η οποία πραγματοποιήθηκε στο νησί Ίσκια της Κάτω Ιταλίας πήρε μέρος ο Ευρωπαίος επίτροπος μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Κύριο αντικείμενό της, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Στην Σύνοδο συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, της Ιταλίας Mάρκο Μιννίτι, της Μεγάλης Βρετανίας ‘Αμπερ Ρούντ, των Ηνωμένων Πολιτειών Έλεν Ντιούκ, της Ιαπωνίας Χακίρο Οκονότζι και του Καναδά Ράλφ Γκούντεϊλ.
Ο κύριος Αβραμόπουλος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, με την οποία συζήτησαν το θέμα των καταστάσεων ονομάτων επιβατών (PNR) και την ασφάλεια των πτήσεων, όπως και με τον υπουργό εσωτερικών της Ιαπωνίας, με τον οποίο η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εσωτερικών του Καναδά η οποία είχε ως κύριο αντικείμενο τις καταστάσεις ονομάτων επιβατών ΕΕ-Καναδά. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μεταξύ των άλλων, δήλωσε:
«Από την Ταορμίνα, οι ηγέτες της G7 έστειλαν ισχυρό μήνυμα για δράση κατά της τρομοκρατίας. Ζούμε σε ένα ασταθές περιβάλλον ασφάλειας, καθώς η τρομοκρατία αποτελεί πλέον παγκόσμιο φαινόμενο είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος μας είναι η προστασία των πολιτών και των δημοκρατιών μας. Σε εποχές όπως η σημερινή, οι προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εντός και εκτός συνόρων, είναι διαρκείς. Εάν θέλουμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία σε όλα τα επίπεδα, η διεθνής συνεργασία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση».
Σε σχέση, ακριβώς, με τις αναγκαίες συνεργασίες και συνέργειες, θέλησε να προσθέσει:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Ιαπωνία είναι σημαντικοί εταίροι της Ευρώπης, στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας. Βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με τις ίδιες προκλήσεις. O ISIS ηττήθηκε στη Συρία και το Ιράκ, μπορεί όμως να εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες άλλων περιοχών και να ανασυσταθεί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν ξένοι τρομοκράτες-μαχητές».
Αναφερόμενος, δε, στην άκρως επικίνδυνη χρήση του διαδικτύου από μέρους των ισλαμιστών τρομοκρατών, ο κύριος Αβραμόπουλος τόνισε:
«Είναι πολύ ανησυχητική η παρουσία της Daesh στο Διαδίκτυο, όπου συνεχίζει να εξαπλώνεται. Περισσότερο από ποτέ, το διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε πεδίο μάχης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μέσω του διαδικτύου, οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας. Έχουμε ήδη πετύχει πολλά χάρη στην σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει σε εθελοντική βάση με σημαντικές εταιρείες του διαδικτύου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ, το οποίο εγκαινίασα πριν τρία χρόνια. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι πλέον κάποιες εταιρείες αφαιρούν αυτόματα πάνω από το 80% του τρομοκρατικού περιεχομένου. Μαζί με βασικούς εκπροσώπους των εταιρειών του διαδικτύου που βρίσκονται εδώ, έχουμε συμφωνήσει ότι η κοινή μας προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, όπως αναφέρεται και στην κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε σήμερα».
Σε ότι αφορά, τέλος, την μελλοντική δράση αλλά και τον κρίσιμο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, υπέρ της ασφάλειας των πολιτών, ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων:
«Ζητήσαμε συγκεκριμένη δράση από εδώ και στο εξής, και προσβλέπω στη συμμετοχή περισσότερων εταιρειών στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας εμπιστοσύνης. Θα ασχοληθούμε με όλα αυτά τα ζητήματα κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ στις 6 Δεκεμβρίου. Εκτός όμως από το διαδίκτυο, η ανταλλαγή πληροφοριών παραμένει βασικός πυλώνας της συνεργασίας μας σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είναι αναγκαίο, επίσης, να ενισχυθεί η ασφάλεια στο εσωτερικό της Ευρώπης. Την Τετάρτη παρουσιάσαμε σημαντικά επιχειρησιακά μέτρα για την αποτελεσματικότερη στήριξη των κρατών -μελών μας όσον αφορά στην προστασία των δημόσιων χώρων. Σε συνδυασμό με αυτά τα άμεσα επιχειρησιακά μέτρα, εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με όλα τα κράτη- μέλη με σκοπό τον αποτελεσματικότερο συντονισμό μεταξύ των αστυνομικών αρχών και των υπηρεσιών πληροφοριών. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες δομές, αλλά ενίσχυση των συνεργειών, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης».